avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere in baza legii 85/2006
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere in baza legii 85/2006

lucrez la o firma privata din 2008
in perioada in care am lucrat si lucrez inca patronul a inaintat spre noi in fiecare luna o cerere de concediu fara plata cu 5-16 zile ,dar ca noi sa venim la munca si sa muncim, iar el sa ne plateasca normal (adica salariul negociat) dar in cartea de munca sa ne apara zilele de concediu fara plata , spunand ca nu poate sa ne plateasca altfel ca nu are bani.
Acum eu am avut nevoie de concediu de odihna si am cerut 10 zile,dansul a aprobat , la sfarsitul zilelor de concediu ma suna sa mai stau inca o saptamana ca nu are de lucru doar ca eu am terminat toate zilele si el ma baga concediu fara plata . Eu nu pot sa stau fara sai iau bani ,eu am nevoie de bani, ce ar trebui sa fac , pana sa imi gasesc de lucru in alta parte, sa imi dau demisia sau sa ii zic sa ma dea dansul afara dar cu somaj .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:59, 25 Iulie 2011
Folositi zilele de concediu fara plata ca sa va cautati un alt loc de munca.
Solicitati sa va inceteze c.i.m. , astfel incat sa beneficiati de somaj ... daca este intelegator , va poate ajuta in acest sens.
va multumesc,
Azi am vb cu dansul si a zis:
" ca nu mi-am gasit de serviciu in alta parte"
si am zis ca sa ma dea el in somaj, a spus ca trebuie sa se intereseze bine,
ca daca el vrea sa angajeze din nou e nevoit sa ma cheme inapoi, iar daca eu refuz o sa pierd jomajul,
Acum ramane peste 2 zile sa mai discutam.



Problema nu este ca trebuie sa va cheme pe dvs., pt. ca obligatia aceasta nu exista stipulata in Codul Muncii pt.concedierea individuala,ci doar ca trebuie sa desfiinteze postul si mai apoi sa-l reinfiinteze si sa faca o noua angajare,ceea ce nu in toate cazurile este simplu de realizat.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator
Nu este adevarat ce v-a spus ... nu este obligat sa va reangajeze daca v-a concediat ... aceasta obligatie o are numai in cazul concedierilor colective, iar refuzul in acest caz inseamna posibilitatea angajatorului de a incadra alte persoane pe locurile vacante... asadar , nu se pierde somajul.

In cazul dvs, sunt incidente prevederile art.65 C.mun. , si anume:
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Iar cazul concedierilor colective , art.74 C.mun., si anume:
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4)) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
(5) Prevederile art. 68-73 nu se aplica salariatilor din institutiile publice si autoritatile publice.
(6) Prevederile art. 68-73 nu se aplica in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata determinata, cu exceptia cazurilor in care aceste concedieri au loc inainte de data expirarii acestor contracte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajati rechemati la munca Diana_B Diana_B Buna ziua, Ce obligatie are angajatorul fata de angajatii ale caror posturi au fost desfiintate datorita desfiintarii punctului de lucru in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Angajare dupa desfiintarea postului mihaela.lupascu mihaela.lupascu La cat timp dupa desfiintarea postului se poate angaja o persoana pe postul respectiv ? (vezi toată discuția)
Reangajarea unui salariat concediat broscuta21 broscuta21 nul trecut am concediat 2 salariati, pt motive care nu tin de persoana lor (prin restructurare de post). Acum, conducerea ar vrea sa angajeze niste oameni. ... (vezi toată discuția)