avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme Asociatie de Proprietari, Vecini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme Asociatie de Proprietari, Vecini

Buna,

Avem urmatoarea problema: in subsol (beci) curge apa pe langa tevile de apa rece/calda, am chemat un instalator care a venit si a identificat problema ca fiind de la vecinii de la parter.

Unul dintre vecinii ce locuiesc la parter a inchis robinetul si a luat rozeta - lasandu-ne fara apa curenta. Ameninta ca va suda si robinetul pentru ca i-a aparut igrasie in casa si sustine ca alti vecini sunt vinovati.

Vreau sa stiu cum putem sa ii determinam sa isi repare problemele si cum putem sa restabilim apa curenta. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: alibotean , utilizator 09:15, 12 August 2008
Atâta timp cât este vorba despre o defecţiune la ţevile de apă rece/caldă de alimentare a întregului condominiu, reparaţia acestora se va suporta de către asociaţie, nu numai de către vecinul de la parter. Vecinul nu poate suda ţevile de uz comun, pentru că face un abuz de drept. Nu are drept de viaţă şi de moarte acest vecin cu privire la instalaţiile comune asociaţiei.
Singura soluţie este să reparaţi defecţiunile şi să închideţi zona în care se află acel robinet, să o închideţi cu un lacăt a cărui cheie să se afle doar la preşedintele asociaţiei, astfel ca nici unul din vecini să nu închidă apa după bunul lui plac. ;)
Problema e ca unul dintre ei si-a renovat proaspat baia - de fapt banuim ca tocmai acesta din urma a "intepat" teava - defectiunea aparand cu putin inainte de a termina renovarea. Iar constatarea defectiunii trebuie sa se faca cu acordul lor (trebuie sa ne permita accesul in apartament insotiti de un instalator) si sunt sanse sa trebuiasca sparta gresia/faianta. Cum am putea sa le solicitam sa ne permita acest lucru (somatie legala) si daca este nevoie sa ii obligam sa ne permita accessul si inclusiv spargerea gresiei/faiantei pentru investigatii.

Legat de inchiderea zonei: este mai dificil pentru ca tevile sunt in subsol/beci, daca le-am inchide nu vor mai avea acess la boxele din beci, subsolul fiind foarte ingust/stramt. De asemenea ramane posibilitatea unei defectiuni si presedintele s-ar putea sa nu fie acasa - si ne vedem in imposibilitatea inchiderii robinetilor.
Este necesară notificarea vecinului de către asociaţia de proprietari prin care i se cere ca la data de ..., ora de ... să fie acasă pentru a permite accesul în locuinţă a comitetului de bloc şi a unui instalator pentru depistarea defecţiunii constatate în subsol care a creat acea nemulţumire. Termenul trebuie să nu fie mai mic de 5 zile. Menţionaţi că, în cazul în care nu vă permite accesul, veţi introduce o ordonanţă preşedinţială prin care instanţa, fiind caz urgent, fără citarea părţilor, îl poate obliga urmând a achita şi cheltuielile de judecată ocazionate de soluţionarea acestuia (onorariu avocat, taxe timbru).

Cu privire la închiderea zonei, vreau să vă gândiţi doar la confecţionarea unei cuşti suficiente pentru delimitarea robinetului, cuşca urmând a fi metalică şi asigurată cu un lacăt a cărui cheie să o deţină preşedeintele de asociaţie şi in membru al asociaţiei pentru a evita pe viitor astfel de abuzuri de drept din partea unor vecini "binevoitori"...;)
Multumesc pentru indrumari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce masuri legale pot lua impotriva unui vecin? Oanamares Oanamares Buna ziua, De un an, vecinul meu de la parter inchide periodic, din subsol, apa calda de la baie. Sustine ca ii curge in casa si ca defectiunea este de undeva ... (vezi toată discuția)
Conducta apa - fisurata mariamarin mariamarin Intrun apartament de la etajul 2 peretele de la bucatarie si camera mare se uda cand locatarii de la etajele superioare folosec apa. Am trimis doi instalatori ... (vezi toată discuția)
Modificare instalatii sub apartament parter big_savu big_savu Buna ziua, E prima intrebare adresata pe acest forum asa ca va rog sa ma scuzati, daca gresesc sau omit ceva necesar, voi reveni. Prietenul meu detine un ... (vezi toată discuția)