avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate recupera pensia alimentara in cazul in care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate recupera pensia alimentara in cazul in care debitorul nu are nici un venit?

Am divortat in 2001 iar fostul sot a fost obligat la plata pensiei alimentare in cuantum de 20 % din veniturile nete realizate. Timp de 1 an a platit iar apoi si-a dat demisia pe motiv ca suma pe care mi-o da e prea mare . A infiintat doua firme , una pe numele actualei sotii si una pe numele lui. Cand a realizat ca am aflat, firma pe numele lui a inchis-o. Pana in 2009 februarie mi-a dat pensie 20% din venitul minim pe economie iar apoi a incetat plata pensiei alimentare pe motiv ca nu realizeaza nici un venit si pe el il intretine sotia.. Am facut o plangere penala la Parchet in 15 aprilie 2011, si dosarul a fost trimis la politie pt cercetari,,, Fostul sot a fost chemat la inceputul lunii 'mai' sa dea o declaratie . El a declarat ca nu are nici un venit iar 20% din '0' este '0' si nici o lege nu il poate obliga sa plateasca nimic. Ma deranjeaza ca dosarul este blocat la politie si tergiversat pe motiv ca cei de la 'Finante' nu au trimis adeverinta prin care sa se arate ca el nu are nici un venit. Unul din politisti m-a intrebat, ca de ce am pretentii la pensie avand in vedere ca el nu lucreaza si 20 % din '0' este '0' si ca oricum nu voi primi nici un ban .Am fost din nou la Parchet si mi s-a zis sa fac o alta plangere impotriva politistului pt tergiversare si urgentarea dosarului. Am vorbit cu politistul si acesta a zis ca va merge personal la 'Finante' si in momentul in care vine adeverinta va retrimite dosarul la Parchet. Am deschis si un proces civil de recalculare a pensiei alimentare la 20% din venitul minim pe economie si stabilirea lui in suma fixa pt a evita pe viitor afirmatii de genul 20 % din '0' este '0' si am cerut si sa fiu ajutata la recuperarea banilor din 2009 martie - 2011 iulie. Poate fi obligat sa imi dea pensia alimentara restanta , avand in vedere ca el lucreaza la negru pe firma de contabilitate a sotiei , si nu doreste sa se angajeze cu acte legale .Poate fi obligat la plata pensiei ? Consider ca fata de copilul nostru are si el obligatii si nu numai eu , avand in vedere ca in momentul de fata venitul meu este doar ajutorul pt familie monoparentala in cuantul de 50 ron si alocatia copilului 42 ron .Mentionez ca toate bunurile realizate de el sunt puse pe sotia lui . Bunurile care sunt pe numele lui sunt doar cota procentuala din succesiunea dupa tatal lui( casa, apartament , pamant).Va multmesc.
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 21:13, 30 Iulie 2011
Este destul de delicata problema dvs. In ipoteza in care parintele obligat la plata pensiei nu realizeaza venituri, el nu este exonerat de la plata pensiei de intretinere, care va trebui sa o plateasca in functie de venitul minim pe economie.Chiar daca in momentul de fata el nu are venituri, va trebui sa plateasca pensia in cunatum de 1/4 din venitul minim pe economie. Nu exista posibilitatea ca acesta sa fie scutit legal de plata pensiei daca nu are venituri. Legea este clara in acest caz, pensia se va datora de catre cel obligat la plata ei, singurul aspect fiind acela ca se va lau ca si baza de calcul salariul minim pe economie. Daca in mod nejustificat refuza plata ei, mai ales daca aveti cunostinta ca lucreaza la negru tocmai pentru nu avea un act justificativ al veniturilor sale, se face vinovat de savarsirea infractiunii de abandon de familie si poate fi trimis in judecata, si chiar condamnat.
Avocat Alina Borza, Oradea
si in prezent in ce stadiu este dosarul la politie? ati solicitat o audienta la prim-procuror? totusi si procurorul care se ocupa de supravegherea dosarului e responsabil pt faptul ca treneaza atat de multr dosarul.
Azi 29 iulie 2011 am sunat la politie si mi s-a spus ca au ajuns adeverintele de la 'Finante' si 'Fortele de munca" , si mi s-a spus ca in 2010 ar fi lucrat 4 luni cu carte de munca. Politistul mi-a promis ca luni va demara urmarirea penala.Am fost si la 'parchet' dar dosarul acolo nu este repartizat la nici un procuror, si mi s-a spus ca dosarul este la politie pt cercetari. Sper ca luni dosarul va ajunge din nou la 'parchet'. Am inteles ca de acolo se va reaintoarce la politie din nou , si cica voi fii chemata din nou sa dau declaratie.Nu stiu care sunt pasii care trebuie urmati !,,,
Va trebui sa mergeti la politie sa dati declaratie cand veti fi chemata de politist. Apoi va trebui sa asteptati sa primiti un raspuns, in sensul ca daca se va trimite in judecata prin rechizitioriu dosarul va ajunge la instanta de judecata si veti primi citatie cu termenul de judecata. La acel termen va trebui sa va prezentati la judecatorie. Daca nu se va dispune trimiterea in judecata, veti primi acasa ordonanta procurorului. Puteti ataca aceasta ordonanta - cu plangere la procurorul ierarhic superior si apoi la Judecatorie in termen de 20 de zile de la data cand vi s-a comunicat aceasta ordonanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei cu rea credinta...cum dovedesc? RAMOnaBC RAMOnaBC buna ziua...neplata pensiei alimentare din rea credinta...cum dovedesc eu ca e rea credinta?nu lucreaza cu carte de munca....face bani din ... (vezi toată discuția)
Plangere catre comisarul sef si prim procuror fara rezultat Livica Livica Buna ziua! Am un dosar penal pt recalcularea pensiei alimentare (s-a platit pensia in ultimii 4 ani la minim pe economie desi fostul sot e navigator si ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie minor adalyfe adalyfe buna-ziua. am un copil de 7 ani. tatal copilului a terminat somajul luna trecuta,cand mi-a trims o suma infima de 32lei! desi a fost obligat sa plateasca 1/4 ... (vezi toată discuția)