Vreau sa va cer ajutorul in urmatoarea problema. Doresc sa cumpar un apartament iar acesta are o ipoteca la o societate comerciala. Initial am vrut sa inchei un precontract la notariat prin care sa ii dau propietarului suma de 10000 euro cat este ipoteca, riscand aceasta suma pentru ca nu aveam siguranta ca dupa ce propietarul sa va vedea cu suma in mana o sa mai vrea sa imi vanda apartamentul. Dar fiind un pic suspect am mers pana la firma si am aflat ca cei de acolo ca vor ataca in instanta acest precontract pentru ca ei au o ipoteca pe acest imobil si ca ei nu isi dau acordul de a se vinde imobilul. Ce sa fac????
Incheiati un act notarial in care sa fiti prezente toate partile implicate, adica Dvs. vanzatorul si IFN-ul respectiv., astfel incat contravaloarea ipotecii sa intre in posesia acestei institutii, insa vanzatorul sa fie de acord cu acest lucru si sa considere avansul primit. Apoi cereti societatii respective sa radieze ipoteca pentru ca imobilul sa devina liber de sarcini.
In cazul in care veti cumpara apartamentul, il veti cumpara cu tot cu ipoteca. Aceasta inseamna ca daca vanzatorul nu isi achita datoria catre beneficiarul ipotecii, acesta va putea sa urmareasca apartamentul chiar daca acesta este proprietatea dvs. in acel moment.
Nu suna prea bine, nu-i asa?
Mai bine renuntati si cautati un alt apartament.
Sau aveti un interes deosebit sa il cumparati pe acesta?
O alta posibilitate ar fi, ca in intelegere cu vanzatorul sa-i achitati datoria si sa scadeti contravaloarea acesteia din pretul de cumparare. Astfel ca, prin antecontract, in loc sa-i platiti promitentului vanzator un avans, va obligati ca in termen de ..... sa-i achitati in intregime datoria catre SC ...., urmand ca perfectarea vanzarii sa se faca in termen de .... zile de la radierea ipotecii.