avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită declaratie autentica de radiere de ipoteca
Discuție deschisă în Executare silită

declaratie autentica de radiere de ipoteca

Am detinut un srl care a avut datorii la un combinat. In derularea contractelor comerciale am girat cu casa mea, doar pentru o parte din valoare, respectiv 400 mil lei vechi.
Datoriile erau de 800 mil lei vechi si pentru ca nu am putut sa achit, au cerut executarea silita pentru intreaga suma datorata.Am consultat un avocat care mi-a spus ca pot sa platesc doar suma garantata prin cotractul de ipoteca respectiv 400 mil si nu cei 800 mil datorati. Afost si o sentinta judecatoreasca in acest sens, am platit suma respectiva si executarea nu a mai avut loc.
Am primit adeverinta de radiere, dar nu m-am dus sa radiez ipoteca.
Acum vreau sa vand casa si cei de la oiciul de cadastru mi-au spus ca adeverinta de radiere nu mai este buna, intrucat din 2006 legea prevede adeverinta autentica.
Cei de la combinat nu vor sa elibereze aceasta adeverinta autentica, intrucat sustin ca mai sunt datorii de achitat.
Ce temei legal au sa faca acest lucru
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
andrei_ionescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 17:21, 27 Iulie 2011
In masura in care in contractul de ipoteca se preciza in mod expres ca se garanteaza cu imobilul doar o parte din datorie iar prin plata acesteia, creditorul este obligat sa emita un act pentru radierea ipotecii, la momentul actual, creditorul nu ar avea nici un temei legal sa refuze acest lucru.
Daca nu s-a facut precizarea respectiva, se poate considera ca prin plata partiala a debitului nu a fost stins dreptul de ipoteca astfel incat ipoteca ar continua sa existe pentru suma neplatita.
Oricum, potrivit legii, rectificarea inscrierilor in cartea funciara se poate face fie pe cale amiabila, prin declaratie autentica, fie in caz de litigiu, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, asa ca in masura in care refuza sa va dea declaratia autentica, va mai ramane obtinerea unei hotarari judecatoresti.
Le-am trimis celor de la combinat contractul de ipoteca asupra imobilului i n care scrie ca se garanteaza cu imobilul pana la concurenta sumei de 400 mil vechi.
Cum pot rezolva pe cale amiabila si daca nu se poate altfel, ce temei legal am eu pentru a-i da in judecata.

Multumesc pentru raspuns
Se poate face o actiune in instanta avand ca obiect - obligatia de a face - , adica obligarea combinatului la eliberarea acelei adeverinte.
Multumesc pt raspuns .Puteti sa-mi spuneti si o lege , un articol si tinand cont de faptul ca prin eliberarea acestei adeverinte , ma impiedica sa vand imobilul care este obiectul unui partaj?
Revin la problema mea. Am discutat cu cei care trebuie sa-mi dea acea adeverinta autentica de radiere si mi-au spus ca si daca ii actionez in Instanta , voi primi termene peste 6-7 luni si vor sustine ca ri mi-au eliberat la vremea respectiva adeverinta de radiere, dar ca eu am stat in pasivitate si n-am radiat cand trebuia, iar acum daca am nevoie de o noua adeverinta , trebuie sa achit in totalitate datoriile , chiar daca am acel contract de garantie care spune clar pana la ce suma se poate executa. Ce am de facut in acest caz?

Alte discuții în legătură

Obligatia de a face andrei_ionescu andrei_ionescu ce puteti sa-mi spuneti despre ,,obligatia de a face'' , temei legal , daca o societate refuza sa elibereze o adeverinta de radiere de ipoteca? (vezi toată discuția)
Consecinte asupra girantului unei linii de credit pt firma alinabur alinabur Buna seara! as dori sa aflu ce se intampla atunci cand o persoana garanteaza sau gireaza cu un bun(cu un apartament proprietatea girantului) pt o linie de ... (vezi toată discuția)
Ipoteca....lichidare firma??? artista artista In anul 1999 o societate contracteaza un credit prin care se obliga sa angajeze 3 someriX30mil lei vechi fiecare.Una din conditiile de acordare ale creditului ... (vezi toată discuția)