Am detinut un srl care a avut datorii la un combinat. In derularea contractelor comerciale am girat cu casa mea, doar pentru o parte din valoare, respectiv 400 mil lei vechi.
Datoriile erau de 800 mil lei vechi si pentru ca nu am putut sa achit, au cerut executarea silita pentru intreaga suma datorata.Am consultat un avocat care mi-a spus ca pot sa platesc doar suma garantata prin cotractul de ipoteca respectiv 400 mil si nu cei 800 mil datorati. Afost si o sentinta judecatoreasca in acest sens, am platit suma respectiva si executarea nu a mai avut loc.
Am primit adeverinta de radiere, dar nu m-am dus sa radiez ipoteca.
Acum vreau sa vand casa si cei de la oiciul de cadastru mi-au spus ca adeverinta de radiere nu mai este buna, intrucat din 2006 legea prevede adeverinta autentica.
Cei de la combinat nu vor sa elibereze aceasta adeverinta autentica, intrucat sustin ca mai sunt datorii de achitat.
Ce temei legal au sa faca acest lucru
Mergi la un avocat, vei rezolva problema cum trebuie.
Din punctul meu de vedere as rezolva problema in felul urmator
Daca tu ai girat cu casa ta pentru 400 mil si restul de suma este datoria firmei este ok.
Mergi la executorul judecatoresc unde ai avut dosarul si solicita-i adresa de incetare a executarii silite ca urmare a achitarii sumei de xxx lei.
Cu adresa asta ii notifici sa-ti ridice ipoteca. Vei primi un raspuns negativ. Apoi mergi in instanta. Castigi 100%. Daca restul datoriei este a firmei si nu ai garantat cu imobilul pentru ea nu vei avea nicio problema.