Prietenei mele i-a murit sotul ( maistru militar - MApN) acum doi ani, iar fiul lor a terminat liceul anul acesta. Nu are posibilitatea sa-l inscrie / intretina la facultate si au cazut de comun acord sa faca o scola postliceala ( unde costurile ar fi mai usor de suportat.....), dai i s-au dat fel si fel de raspunsuri de la casa de pensii pe motiv ca nu va mai beneficia de pensia de urmas deoarece nu este inscris la o forma de invatamant superioara si la zi, iar pensia de urmas provine de la Casa de Pensii a Armatei. Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns cat mai corect, si sper cat mai pozitiv deoarece este o situatie destul de dificila pt. bietul copil si mama sa. Va multumesc !
Cei de la casa de pensii nu cred ca interpreteaza corect legea. Legea prevede ca aceasta pensie se acorda pana la 18 ani, iar daca beneficiarul se afla in continuarea studiilor pana la varsta de 26 de ani. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa urmeze studii superioare. Deci eu cred ca aceasta pensie va trebui sa ii fie acordata baiatului. Invocati aceste aspecte in fata celor de la Casa de pensii, si eu sper sa nu fie absurzi si sa inteleaga. Trebuie sa fie umani cu acest copil, care si asa a suferit destul datorita situatiei in care se afla.
Eu ii doresc mult succes!
1. Iata ce spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice: Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
...
2. Nu se spune nimic de forma de invatamant si de nivelul studiilor.
3. Mergeti la Casa de pensii si aratati-le legea, poate nu au avut timp sa o citeasca. Si daca totusi tin la punctul lor de vedere le cereti sa va arate legea care spune ce zic ei. In caz contrar ii dati in judecata.
Va multumesc sincer pentru raspunsurile primite. Sper sa fie o finalitate pozitiva pentru ei, deoarece li s-a spus ca e vb de alta lege republicata si aparuta in ianuarie 2011 ( si totusi nicaieri nu scrie negru pe alb de aceste conditii - studii superioare si forma de inv. la zi) . Totul se interpreteaza dupa bunul plac si interesele vizate.........
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie urmas
foxi
In cazul in care repeta anul la facultate, un adolescent poate pierde pensia de urmas ( tatal copilului a fost maistru militar) sau i se poate imputa/ cere ... (vezi toată discuția)