avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... conditii acordare pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

conditii acordare pensie urmas

Buna seara!
Am 22 de ani si beneficiez de pensie de urmas din partea mamei . Anul acesta am absolvit facultatea si nu am fost admisa la master la facultatea care m-a interesat, dar as avea posibilitatea sa fac un master la alta facultate.

Intrebarile mele sunt:
**Pana la ce varsta beneficiez de pensie de urmas daca urmez o forma de invatamant? 24 ani sau 26?
**Daca anul acesta nu imi continuu studiile ("fac pauza un an") si anul viitor incep un master (cand am 23 de ani) voi mai beneficia de somaj? Daca da trebuie sa fac un nou dosar exact cum am facut la inceput?
**Daca nu imi gasesc un job in acest an in care nu urmez o forma de invatamant si iau somaj, in anul in care voi incepe masterul pot lua pensie?

Sper sa fi fost explicita. :wassat:

**Va rog sa-mi scrieti eventual si legi in care pot gasi raspunsuri la nelamuririle mele. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:49, 15 Septembrie 2009
Imi cer scuze! Am citit subiectul deschis de oana boros si am aflat raspunsul la prima intrebare (varsta de 26 de ani), acum voi incepe sa citesc si legea 19/2000 pe care am descoperit-o tot acolo.
Trebuie sa mai mentionez ca azi am fost la Casa de pensii din orasul meu si am cerut informatii...care mi s-au dat... dar cand am intrebat de o lege care sa sustina spusele doamnei respective mi-a spus ca nu stie! Interesant raspuns! :slap: Deci nu prea am incredere in ceea ce mi-a spus si de aceea apelez la dumneavoastra.
Multumesc!
Beneficiati de pensie de urmas in conditiile art. 66, pct. b) din Legea nr. 19/2000.
ART. 66
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

In perioada in care urmati masterul veti beneficia de pensie de urmas, conform cap. B, sectiunea V, pct. 20 din Ordinul nr. 340/2001, astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 129/2008.
20. Pensia de urmaş reglementată la art. 66 lit. b) din lege se acordă copiilor dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, indiferent de nivelul ei, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Daca doriti sa cititi mai multe, accesati "cuvinte cheie" si cautati tag-ul "pensie de urmas". :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas vandalay vandalay Buna ziua!Am 21 de ani si iau pensie de urmas in urma tatalui care a lucrat ca magistrat,sunt in an terminal si drept urmare ar trebui ca la anul sa mi se ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas DarkLove DarkLove Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre pensia de urmas ContSters159819 ContSters159819 Buna ziua, m-am inscris recent la o facultate si voi urma cursuri cu frecventa redusa, as dori sa stiu daca o sa primesc pensia de urmas chiar daca nu sunt la ... (vezi toată discuția)