avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care sunt persoanele indreptatite sa faca notificari ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care sunt persoanele indreptatite sa faca notificari in baza Legii nr. 10/2001?

Buna ziua,

Problema pe care o pun in discutie este una simpla: este indreptatita sa revendice un imobil nationalizat o persoana care a dobandit prin donatie imobilul, dar ulterior momentului preluarii abuzive a acestuia de catre stat?
Exemplu: imobilul a fost nationalizat in 1952, iar actul de donatie s-ar realizat in 1973, proprietarii initiali parasind tara si neavand la cunostinta faptul preluarii abuzive. Ulterior, donatarul revendica imobilul. Este indreptatit sa faca acest lucru, avand in vedere enumerarea persoanelor indreptatite, facuta de catre art. 3 din Legea nr. 10/2001?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gizella Popescu , utilizator 12:29, 18 August 2008
Chestiunea tine de valabilitatea donatiei.
Daca prealuare abuziva s-a facut ca un simplu fapt, fara nici un temei juridic, (adica ceva de genul secretarul de partid a dispus ca incepand cu data de ... tov. Xulescu si tov. Ygreculescu sa fie recompensati cu imobilul ... etc.) atunci donatia este valabila si pe cale de consecinta imobilul putea fi revendicat pe Legea nr. 10/2001.
Daca imobilul chiar a fost nationalizat (adica scos din circuitul civil) donatia nu este valabila raportat la prevederile legale din momentul incheierii ei - singurul moment care conteaza - (chestiune spinoasa in cele din urma pentru ca legile respective aveau in caracter profund inechitabil). Insa in acest caz este putin probabil pentru ca notarul ar fi refuzat sa autentifice un astfel de act.
Eroarea celor care au donat nu are relevanta.
Mai este o chestiune in discutie. Daca persoana care au primit donatia (donatarul) nu este persoana indreptatita la restituire potrivit Legii 10/2001 (si din cuprinsul art. 3 interpretat "ad literam" ar rezulta ca nu este) atunci acesta ar avea deschisa calea actiunii in revendicare pe dreptul comun.
Eventual reveniti cu amanunte
Ultima modificare: Marți, 12 August 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Imobilul chiar a fost preluat de catre stat "cu temei juridic", respectiv in baza Decretului nr. 111/1951. Aceasta situatie le-a fost comunicata ulterior, in 2002, de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Proprietarii au parasit tara, dar nu au dat nicio declaratie ca renunta la averea lor, ci, dimpotriva, au lasat-o pe nepoata lor sa se ocupe de imobil. Nepoata lor este viitorul donatar. Partea interesanta este ca nu au fost instiintati niciodata de catre stat ca imobilul lor a fost "preluat". Deci nu vorbim despre o simpla eroare, ci de lipsa de informare a proprietarilor asupra masurii de expropriere. In perioada 1951 (data actului de exproperiere invocat de statul roman) si 1964 (data plecarii din tara a nepoatei care se ocupa de apartament, platea impozite pentru el etc.) statul roman nu a informat pe nimeni ca imobilul a fost nationalizat !?

Actul de donatie s-a facut in strainatate, deci nu discutam despre faptul ca notarul nu ar fi incheiat actul, daca nu era totul ok.

Nelamurirea mea legata raspunsul d-voatra este ca, din cate stiu, actiunea in revendicare nu mai este posibila de cand se aplica legea 10/2001.

Actiunea in revendicare nu mai poate fi introdusa dupa aparitia Legii nr. 10/2001 daca si numai daca masura restituirii sau despagubirii proprietarului deposedat face obiectul acestei legi ori daca astfel se aduce atingere unui alt drept de proprietate, pe regula de drept ca norma speciala (Legea nr. 10/2001) este derogatorie de la dreptul comun (Codul civil). Altfel se poate introduce actiunea in revendicare deoarece dreptul de proprietate este garantat prin prevederile Codului civil, Constitutiei si cele ale Conventiei E.D.O. Or, cata vreme Legea nr. 10/2001 pare sa va excluda de la masura restituirii iar, in cazul dumneavoastra, prin aceasta excludere nu exista derogare de la dreptul comun si deasemenea nu puteti fi lipsita de orice cale de a va apara dreptul de proprietate, aveti acces la actiunea in revendicare.
Speta insa este complicata. Din ceea ce ati aratat sunt incidente unele reguli din dreptul international privat.
Se va pune la un moment dat si problema acceptarii donatiei, intrucat aceasta este un contract care pentru a fi valabil incheiat, intre alte conditii, impune si existenta consimtamantului valabil exprimat de catre ambele parti.
Ar fi indicat sa apelati la consultanta juridica.
Ultima modificare: Duminică, 17 August 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confiscare casa in 1959 pt detinere de aur. sanse retrocedare? emilou emilou cunosc pe cineva a carui matusa a fost condamnata in 1959 la 7 ani inchisoare in baza legii 284 din 1947 (pentru detinere si trafic de aur). Totodata, in ... (vezi toată discuția)
Restituire imobil nationalizat aelemarac aelemarac Buna ziua, Conform legii 165/2013 (sau alteia),se mai poate solicita restituirea drepturilor pentru o casa nationalizata si vanduta de primarie? Va ... (vezi toată discuția)
Case nat legea112 revendicate de culte raressi raressi salut daca stie cineva daca legea 1 sau voiculescu se aplica si caselor rev de culte (vezi toată discuția)