Problema pe care o pun in discutie este una simpla: este indreptatita sa revendice un imobil nationalizat o persoana care a dobandit prin donatie imobilul, dar ulterior momentului preluarii abuzive a acestuia de catre stat?
Exemplu: imobilul a fost nationalizat in 1952, iar actul de donatie s-ar realizat in 1973, proprietarii initiali parasind tara si neavand la cunostinta faptul preluarii abuzive. Ulterior, donatarul revendica imobilul. Este indreptatit sa faca acest lucru, avand in vedere enumerarea persoanelor indreptatite, facuta de catre art. 3 din Legea nr. 10/2001?
Chestiunea tine de valabilitatea donatiei.
Daca prealuare abuziva s-a facut ca un simplu fapt, fara nici un temei juridic, (adica ceva de genul secretarul de partid a dispus ca incepand cu data de ... tov. Xulescu si tov. Ygreculescu sa fie recompensati cu imobilul ... etc.) atunci donatia este valabila si pe cale de consecinta imobilul putea fi revendicat pe Legea nr. 10/2001.
Daca imobilul chiar a fost nationalizat (adica scos din circuitul civil) donatia nu este valabila raportat la prevederile legale din momentul incheierii ei - singurul moment care conteaza - (chestiune spinoasa in cele din urma pentru ca legile respective aveau in caracter profund inechitabil). Insa in acest caz este putin probabil pentru ca notarul ar fi refuzat sa autentifice un astfel de act.
Eroarea celor care au donat nu are relevanta.
Mai este o chestiune in discutie. Daca persoana care au primit donatia (donatarul) nu este persoana indreptatita la restituire potrivit Legii 10/2001 (si din cuprinsul art. 3 interpretat "ad literam" ar rezulta ca nu este) atunci acesta ar avea deschisa calea actiunii in revendicare pe dreptul comun.
Eventual reveniti cu amanunte
Imobilul chiar a fost preluat de catre stat "cu temei juridic", respectiv in baza Decretului nr. 111/1951. Aceasta situatie le-a fost comunicata ulterior, in 2002, de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Proprietarii au parasit tara, dar nu au dat nicio declaratie ca renunta la averea lor, ci, dimpotriva, au lasat-o pe nepoata lor sa se ocupe de imobil. Nepoata lor este viitorul donatar. Partea interesanta este ca nu au fost instiintati niciodata de catre stat ca imobilul lor a fost "preluat". Deci nu vorbim despre o simpla eroare, ci de lipsa de informare a proprietarilor asupra masurii de expropriere. In perioada 1951 (data actului de exproperiere invocat de statul roman) si 1964 (data plecarii din tara a nepoatei care se ocupa de apartament, platea impozite pentru el etc.) statul roman nu a informat pe nimeni ca imobilul a fost nationalizat !?
Actul de donatie s-a facut in strainatate, deci nu discutam despre faptul ca notarul nu ar fi incheiat actul, daca nu era totul ok.
Nelamurirea mea legata raspunsul d-voatra este ca, din cate stiu, actiunea in revendicare nu mai este posibila de cand se aplica legea 10/2001.
Actiunea in revendicare nu mai poate fi introdusa dupa aparitia Legii nr. 10/2001 daca si numai daca masura restituirii sau despagubirii proprietarului deposedat face obiectul acestei legi ori daca astfel se aduce atingere unui alt drept de proprietate, pe regula de drept ca norma speciala (Legea nr. 10/2001) este derogatorie de la dreptul comun (Codul civil). Altfel se poate introduce actiunea in revendicare deoarece dreptul de proprietate este garantat prin prevederile Codului civil, Constitutiei si cele ale Conventiei E.D.O. Or, cata vreme Legea nr. 10/2001 pare sa va excluda de la masura restituirii iar, in cazul dumneavoastra, prin aceasta excludere nu exista derogare de la dreptul comun si deasemenea nu puteti fi lipsita de orice cale de a va apara dreptul de proprietate, aveti acces la actiunea in revendicare.
Speta insa este complicata. Din ceea ce ati aratat sunt incidente unele reguli din dreptul international privat.
Se va pune la un moment dat si problema acceptarii donatiei, intrucat aceasta este un contract care pentru a fi valabil incheiat, intre alte conditii, impune si existenta consimtamantului valabil exprimat de catre ambele parti.
Ar fi indicat sa apelati la consultanta juridica.