avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Restituire imobil nationalizat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restituire imobil nationalizat

Buna ziua,
Conform legii 165/2013 (sau alteia),se mai poate solicita restituirea drepturilor pentru o casa nationalizata si vanduta de primarie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: aelemarac , utilizator 11:35, 26 August 2014
In cazul in care doriti revendicarea unui imobil ce a fost nationalizat al autorului dumneavoastra, (tata, mama, bunicul etc) trebuie sa faceti dovada cu acte ca imobilul respectiv a fost in proprietatea dumneavoastra sau a autorului dumneavoastra , pe care il mosteniti,.
De exemplu:
-act de vanzare-cumparare;
-act de donatie;
-act de constituire dota (zestre)
-hotarare judecatoreasca de adjudecare ca urmare a licitatiei
-certificat de mostenitor
-autorizatie de constructie etc

In afara acestora sunt necesare acte de stare civila care atesta pentru dumneavoastra calitatea de mostenitor al defunctului ( certificat de nastere, certificat de deces, certificat de casatorie, a;te certificate de mostenire etc)
Avand toate aceste acte se poate deschide un proces impotriva Statului Roman ce va fi reprezentat de Minsterul de Finante si/sau Primaria Municipiului Bucuresti sau alt organ al Administratiei centrale de stat (Primarii de judet) prin care solicitam “sa ni se restituie imobilul in natura, respectiv sa ni se lase in proprietate si linistita posesie”.
In cazul revendicarii sunt posibile doua situatii:
A Imobilul sa fi fost in proprietatea statului nationalizat cu titlu valabil ( a se vedea Decretul 92/1950 de nationalizare a imobillelor proprietate-privata)- face obiectul celor mai multe litigii.
B Imobilul sa fi fost ocupat abuziv, fara un titlu valabil In acest caz suntem sub incidenta invocarii dreptului de proprietate conform art. 480 C.civ.

In ambele cazuri este bine sa aveti depusa o cerere de restituire imobil la organele administrative care l-au preluat si care pot invoca un titlu asupra acestuia.
In cazul altor orase din ?ara, cererea de restituire se depune la Primariile de judet.
In cazul in care s-a depus o cerere la alt organ administrativ, acel organ este obligat sa trimita cererea la Organele competente.
In conditiile in care aveti o cerere inregistrata pana in iulie 2002, data cand si-a manifestat efectul dispozitiile legii 10/2001 se formuleaza actiunea sub incidenta acestei legi.
Daca nu aveti o cerere inregistrata, in baza legii 10/2001 sau a legii 112/1995 se poate promova o actiune in instanta in baza Dreptului comun, dreptul de proprietate, conform art. 480 C.civ. care spune ca : "Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si a dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege".
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Ati avut posibilitatea de a va folosi de prevederile Legii nr.10 din 2001. Daca nu ati facut-o, e cam tarziu.

In ceea ce priveste o actiune pe dreptul comun, iata ce spune ICCJ in Decizia nr.XXXIII din 2008:

Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cu privire la acţiunile întemeiate pe dispoziţiile dreptului comun, având ca obiect revendicarea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, formulate după intrarea în vigoare a Legii nr. 10/2001 şi soluţionate neunitar de instanţele judecătoreşti, stabilesc:
Concursul dintre legea specială şi legea generală se rezolvă în favoarea legii speciale, conform principiului specialia generalibus derogant, chiar dacă acesta nu este prevăzut expres în legea specială.


Legea speciala este cea cere reglementeaza materia, nu dreptul comun, de care nu va puteti folosi in temeiul faptului ca ati pierdut termenele prevazute de legea speciala.
Stimate domn poate ar fi bine sa va rezumati raspunsurile strict la domeniul in care sunteti specializat(EXPERTIZE)am urmarit cateva raspunsuri date de dvs si acestea in unele cazuri nu mai sunt de actualitate.Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Confirm raspunsul dat dvs de colegul din Cluj.daca nu ati formulat notificare urmanand procedura reglementata de legea 10/2001 din pacate nu mai aveti optiuni.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, dar, precizarea este ca sunt nepoata de var. Deci ce grad de rudenie sunt?
Mama mea (decedata) este verisoara primara cu doi veri decedati fara mostenitori. Eu, ca fiica a mamei mele (deci nepoata verilor), ce drepturi de mostenire am?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt persoanele indreptatite sa faca notificari in baza legii nr. 10/2001? Gizella Popescu Gizella Popescu Buna ziua, Problema pe care o pun in discutie este una simpla: este indreptatita sa revendice un imobil nationalizat o persoana care a dobandit prin donatie ... (vezi toată discuția)
Cum se mai poate revendica o proprietate prin succesiune dupa 20 de ani ? belltinker belltinker Buna !as dorii si eu s ma documentez in legatura cu revendicarea unei proprietati din Bucuresti din Cartierul \"Colentina\" a fost al matusei mele care a ... (vezi toată discuția)
Initiere uzucapiune cab av PIRSAN  SILVIA cab av PIRSAN SILVIA reprezint pe cineva care a cumparat locuinta pe legea 112/1995,reclamanta introducand cererea pe drept comun,480 C.civ. Am pierdut la fond si in apel,instanta ... (vezi toată discuția)