avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare datorii prin privilegiu imobiliar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare datorii prin privilegiu imobiliar

proprietarul unui apartament are datorii la întreținere; respectivul apartament a fost pus ca gaj pt.un împrumut la o bancă de către proprietar; banca (în urma neplații ratelor) a acționat în instanță pe proprietar și a obținut executarea silită; executorul bancar a afișat la bloc intenția de vânzare a apartamentului pt.recuperarea datoriei.
Are asociația de proprietari vreo șansa de a-și recupera banii prin intabularea privilegiului imobiliar asupra acestui apartament?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:06, 5 Octombrie 2011
Ieri am fost la executorul BANCAR pt.distribuirea sumei rezultate din vanzarea apartamentului cu o jalba facuta de avocatul nostru in care-i ceream sa ne retina suma datorata de proprietarul restant pana la finalizarea procesului ce-l avem in desfasurare pt.obtinerea titltlui executor. Cum era de asteptat, executorul a mentionat ca nu ne poate da si nici retine banii pt.ca la data distribuirii nu avem titlu executoriu (in conformitate cu Codul Civil); nici banca nu si-a acoperit "gaura", asa ca am ramas cu buza umflata...
Am putea contesta procesul verbal incheiat cu ocazia distribuirii, insa nu cred ca sunt sanse de castig si in plus asociatia s-ar incarca si cu cheltuieli de judecata al procesului pierdut.

Cred ca trebuie sa se faca modificari in legislatie pt.a ajuta asociatiile de proprietari sa-si recupereze datoriile - prevedere in Codul civil ca sumele cerute de asociatie sa fie pastrate in contul executorului pana la finalizarea procesului intentat de asociatia de proprietari;

Ce demersuri putem face pentru a modifica legislatia?
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
Adriantot, moderator
Noi avem o firma care detine multe apartamente (in jur de 100) si ultima plata a fost efectuata in luna martie. De atunci nimic si nici nu mai au de unde urmand sa intre in faliment.

Ne-am gandit sa instituim privilegiu imobiliar pentru toate apartamentele restante si totodata facem si la ceilalti locatari care au datorii mai mari de 1500 ron si 3 luni restanta. Ideea este urmatoarea. Instituim privilegiu pt un apartament ce are acum 1500 ron datorie catre asociatie. Dam apoi in judecata urmand procedura mai rapida sau chiar si aceea normala fiind scutiti de taxe. Dar, oricum am face tot dureaza 2-3 luni timp in care datoria de 1500 ron pt care s-a instituit privilegiu imobiliar poate ajunge la 3000 ron daca se adauga si penalitatile. Ce se intampla cu diferenta? Chiar daca oprim noi apa rece si calda in acel apartament sunt si alte costuri comune. Asadar, in instanta cand se castiga si apelam la un executor si acesta vinde, noi vom recupera doar cei 1500 ron? sau inainte de executare depunem o noua cerere de privilegiu imobiliar cu ultima valoare?

multumesc anticipat.

PS: chiar am nevoie urgent de o lamurire deoarece problema este mai mult decat urata urmand ca 1800 persoane sa ramana fara utilitati datorita constructorului care nu a reusit sa vanda aprox 100 apartamente si nici intretinerea nu a platit-o. Iar in noiembrie are termen cu un furnizor si credem ca va intra in faliment (cererea deja a fost facuta de furnizorul respectiv). Apartamentele sunt ipoteca la o banca [EDIT] si nimeni nu are interesul sa achite datoriile. Noi in asociatie am cheltuit deja fondul de rulment pentru plata utilitatilor si avem si restante de 150.000 ron.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
elga50, moderator
Sunteti foarte optimist cand spuneti ca un proces dureaza 2-3 luni. Am inregistrat o cerere in 22 august 2011 si-am primit primul termen in 18 ianuarie 2012.
Dumneavoastra instituiti privilegiul imobiliar mai intai si-apoi actionati in instanta. Daca ajungeti in stadiul cand se va executa silit in urma demersurilor asociatiei, o sa actualizati debitele prin intermediul executorului. Daca executarea se face de catre banca trebuie sa tineti aproape de ei, sa depuneti cererile dumneavoastra conform privilegiului, a actiunii initiate de dv in instanta si actualizate cu ultimele liste de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar doina62 doina62 Intrucat Asociatia de Proprietari are un proprietar care nu si-a platit intretinerea din nov2008 ,s-a instituit privilegiu la Registrul de Publicitate ... (vezi toată discuția)
Formulare pretentii asociatii de proprietari crina_cta crina_cta Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in cadrul asociatiei de proprietari unul dintre proprietari a ramas restantier la plata cotelor de intetinere. apartamentul ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)