avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat ca persoana necalificata la o firma de paza si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat ca persoana necalificata la o firma de paza si protectie, este posibil ?

O persoana angajata la o firma specializata in paza si protectia bunurilor daca nu are diploma si atestatul de agent de paza, poate fi angajat ca muncitor necalificat in perioada de la angajare si pana la data obtinerii acestor documente ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:21, 28 Iulie 2011
Legea 333/2003 reglementeaza necesitatea angajarii personalului de paza si desi codul COR permite la grupa 9152 sa apara denumiri de ocupatii fara o calificare speciala, legea de mai sus precizeaza la
"Art. 12. − (1) Paza proprie se realizează cu personal calificat, angajat al unităţii beneficiare, conform legii"
La Art. 39. se precizeaza si conditiile unde apare defapt "calificarea".

Persoana care urmează să îndeplinească atribuţii de pază sau protecţie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să fie cetăţean român şi să aibă vârsta de cel puţin 18 ani;
b) să fie apt medical pentru exercitarea funcţiei;
c) să nu aibă antecedente penale pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie;
d) să fie atestat profesional, potrivit prevederilor prezentei legi.

Este deci vorba de o necorelare a unui standard ocupational deja existent pentru o serie intreaga de alte coduri COR legate de diverse posturi dintr-o firma de paza:
:- agent de securitate, cod COR 516901;
- agent control acces, cod COR 516902;etc.....

[ link extern ]

si codul COR mentionat de Dvs.care dealtfel nu apare ca atare pe Rubinian.ro
Pe cale de consecinta se pare ca omul Dvs. a fost angajat ilegal,fara atestat, pe functia de paznic, in rest in ceea ce priveste salariul cuvenit ati primit raspunsul de la colegii mei, pana la urma codul COR corect aratand grupa de incadrare, care daca este 9, nu va da dreptul sa-i aplicati in calcul coeficienti de munca calificata nici dupa CCM aplicabil desi e nevoie de acel atestat si in astfel de incadrari. CCM (eventual RI) va pot da insa nivelul salariului minim aplicabil .

LEGES a scris:

.......
si codul COR mentionat de Dvs.care dealtfel nu apare ca atare pe Rubinian.ro
......



De unde pana unde acest site reprezinta izvor de drept ? ... functia de paznic este prevazuta in Clasificarea Ocupatiilor din Romania , chiar daca userul ascris gresit codul COR in loc de 915204 a scris 915704...
Acest cod COR 915.704 este scris in contractul individual de munca de persoana care l-a intocmit deci nu eu l-am scris eronat
alcibiade a scris:

Acest cod COR 915.704 este scris in contractul individual de munca de persoana care l-a intocmit deci nu eu l-am scris eronat


Posibil ca 915704 sa fie de fapt 915204 .. depinde si de modul de scriere al persoanei care a completat c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! daca o persoana a fost angajata pe post de muncitor ... andreea12aura andreea12aura Buna ziua! Daca o persoana a fost angajata pe post de muncitor necalificat, COR 515301, in ce conditii il pot incadra pe un alt post si anume agent paza COR ... (vezi toată discuția)
Precizare: agentul de paza cu atestat e considerat calificat sau necalificat? nik61 nik61 Va salut, as dori sa stiu dupa noul cod al muncii agentii de paza cu atestat se considera muncitori calificati sau necalificati si care este nivelul de ... (vezi toată discuția)