1. Sint cetatean roman stabilit in SUA. Prenumele meu romanesc pe certificatul de nastere este terminat in -ru iar eu sint naturalizat ca cetatean americat cu prenume terminat in -er. O sa fiu in Bucuresti in Septembrie si as vrea cineva, probabil un judecator roman, sa autentifice ca eu sint unul si acelasi cu prenumele prezent (-er). 2. Apoi vreau sa-mi obtin pasaportul romanesc.
3. Am nevoie de a complecta aceste acte pentru a transfera cetatenia romana fetei mele (23 de ani) nascuta in SUA.
Va multumesc,
1. Puteti rezolva acest inconvenient printr-o declaratie de notorietate data in fata notarului.
2. Fiica Dvs., chiar daca este nascuta in SUA, are cetatenia romana
Avand tata cetatean roman, fiica dvs. este si ea cetatean roman si nu trebuie sa ii ''cereti'' cetatenia nicaieri. Ce trebuie facut e ca ea sa ceara trascrierea certificatului ei de nastere american in Romania; se obtine asfel un certificat romanesc pentru ea si pe baza acelui act poate cere un pasaport romanesc fara mari dificultati...Inainte de a ajunge in Romania interesati-va la un consulat roman din SUA daca trebuie legalizat sau supralegalizat actul ei de nastere american...