avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... lichidare voluntara de SRL
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

lichidare voluntara de SRL

Buna ziua!
Detin un SRL cu activitatea suspendata momentan si sunt intr-o dilema deoarece suspendarea temporara de 3 ani se va sfarsi. As vrea sa lichidez SRL ul, fiind unic asociat, dar problema este ca SRL-ul detine 2 hale . In cazul lichidarii, nu vreau sa vand halele care au fost cumparate din aport propriu. In urma lichidarii eu ar trebui sa achit TVA si impozit pe profit statului? Halele fiind renovate le-a crescut valoarea contabila.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce trebuie sa fac la lichidare.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters145448 , utilizator 20:11, 1 August 2011
Nu am inteles daca societatea are sau nu datorii.
Daca are datorii, activele societatii urmeaza a fi valorificate pentru achitarea datoriilor.
Daca nu are datorii sau daca au mai ramas bani ori bunuri in patrimoniul societatii, dupa achitarea datoriilor, activele ramase vor reveni asociatilor - art.237 alin.10 din Legea nr.31/1990.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Societatea nu are datorii.
Halele au o valoare contabila de aproximativ un miliard ROL dar sunt trecute pe firma, de aceea nu inteleg daca, pentru a le trece pe numele meu trebuie sa le cumpar fictiv si sa platesc TVA si impozit in urma cumpararii? Sau cum ziceti dumneavoastra, se trec pur si simplu pe numele unicului asociat?

Va multumesc!
Nu trebuie sa le cumparati fictiv.
Ele vor trece in proprietatea dvs. in temeiul legii, odata cu radierea societatii din registrul comertului. Temeiul de drept este art.237 alin.10 din Legea nr.31/1990.

Art. 237

(1) La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:

a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;

b) Abrogată;

c) societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;

d) societatea nu şi-a completat capitalul social, în condiţiile legii.

(2) Dispoziţiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile în cazul în care societatea a fost în inactivitate temporară, anunţată organelor fiscale şi înscrisă în registrul comerţului. Durata inactivităţii nu poate depăşi 3 ani.

(3) Hotărârea tribunalului prin care s-a pronunţat dizolvarea se înregistrează în registrul comerţului, se comunică direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putând să se îndrepte împotriva societăţii.

(4) În cazul mai multor hotărâri judecătoreşti de dizolvare, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în forma unui tabel cuprinzând: codul unic de înregistrare, denumirea, forma juridică şi sediul societăţii dizolvate, instanţa care a dispus dizolvarea, numărul dosarului, numărul şi data hotărârii de dizolvare. În aceste cazuri, tarifele de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.

(5) Orice persoană interesată poate face recurs împotriva hotărârii de dizolvare, în termen de 30 de zile de la efectuarea publicităţii, în condiţiile alin. (3) şi alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comerţului în care este înregistrată societatea a cărei dizolvare a fost pronunţată.

(6) La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.

(7) Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare, remunerarea acestuia urmând a fi făcută din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(71) Hotărârile judecătoreşti pronunţate în condiţiile alin. (7) se comunică lichidatorului numit, se publică pe pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi se afişează la sediul oficiului registrului comerţului în care este înmatriculată societatea comercială dizolvată.

(8) Dacă judecătorul delegat nu a fost sesizat, în condiţiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu citarea părţilor, conform dreptului comun.

(9) Încheierea de radiere se înregistrează în registrul comerţului, se comunică persoanei juridice la sediul social, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe cale electronică, şi se afişează pe pagina de Internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la sediul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, în raza căruia societatea îşi are înregistrat sediul.

(10) Bunurile rămase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerţului, în condiţiile alin. (8) şi (9), revin acţionarilor.

Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Va multumesc, in sfarsit m-am lamurit!
Similar puteti sa cititi aici: www.avocatnet.ro/content/for...

Discutati cu contabilul aspecte legate de taxe si impozite, de TVA, in cazul acestui transfer de proprietate.
Dpdv juridic transferul se face ca efect al legii... (10) Bunurile rămase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerţului, în condiţiile alin. (8) şi (9), revin acţionarilor.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
... dar dumneavostra veti dobandi un bun, deci veti avea un castig.
Succes!
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
ELLABV, utilizator

Alte discuții în legătură

Intabulare teren IOAN EUGEN IERCOSAN IOAN EUGEN IERCOSAN buna, va rog sa ma sprijiniti in gasirea unei solutii la problema pe care o am: - in 2004 , firma cumpara un teren extravilan(2 parcele separate) cu ... (vezi toată discuția)
Firma dizolvata de catre camera de comert kikirika kikirika Daca am sentinta ca firma e dizolvata ,mai trebuie sa depun declaratii la finante? Dizolvata nu inseamna ca nu mai exista? Cind firma e dizolvata ce se ... (vezi toată discuția)
Dizolvare s.r.l. prin sentinta jud. ptr. nedepunere bilant. michnea mirel michnea mirel :(Dacă nu fac recurs în 30 de zile, ce se va întâmpla? cine suportă cheltuielile de judecată ? cât costă toate astea? (vezi toată discuția)