websource a scris:
nu va suparati ca va zic, eu nu sunt contabil, dar cum "parerea mea este ca..."? nu ne intereseaza parerile diferitelor persoane, chiar contabili fiind, ci legea. ce spune legea despre acest lucru? de preferat si un articol ca sa ne lamurim.
spor si veselie
Din pacate legea nu spune nimic despre platile cu cardul personal. Asa cum in multe alte ocazii, ramane la interpretarea contabilului cum rezolva aceasta situatie. Daca nu am luat avans din trezorerie pentru a afectua o plata a unui furnizor, nu mai conteaza daca platesc cu numerar din protofel sau platesc cu cardul personal. Se fac aceleasi inregistrari.
Inregistrarile contabile pe care le fac eu in astfel de cazuri sunt:
6xx sau 371 = 401 inregistrarea facturii
401 = 542 plata facturii prin contul de avansuri din trezorerie
542 = 5311 plata facuta catre administator (sau un salariat)
Acum pun si eu o intrebare: daca administratorul cumpara ceva cu banii lui personali (numerar) ar trebui sa fac contract de creditare firma? Ma gandesc ca este si asta o solutie. Dar daca este vorba de un salariat care nu este administrator?
Oricum, eu folosesc de 4 ani contul 542 fara contract de creditare si pana acum nu am avut probleme. Am avut controale de la garda financiara iar situatiile financiare sunt auditate in fiecare an.
Bineinteles, asta nu inseamna neaparat ca nu gresesc ;).