avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata factura cu card personal
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata factura cu card personal

Buna ziua,
Am si eu o intrebare legata de plata unor facturi pe firma efectuate cu cardul personal.
Situatia este urmatoare: Firma noastra isi face reclama pe google addwords, plata pentru aceste servicii de publicitate se poate face(pentru Romania) doar cu un card de tip VISA, firma nu are acest tip de card si nici nu se prevede prea curand(lucram cu [editat de admin] unde nu este disponibil cardul pe contul curent).
Intrebarea este: daca se pot introduce in contabilitate aceste facturi(plati) daca s-au efectuat cu cardul personal al administratorului?
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
Alin Popescu, administrator
Contabil este necesar sa se evidentieze obligatia de plata si apoi plata ! In cazul de fata printr-un creditor....
websource a scris:

nu va suparati ca va zic, eu nu sunt contabil, dar cum "parerea mea este ca..."? nu ne intereseaza parerile diferitelor persoane, chiar contabili fiind, ci legea. ce spune legea despre acest lucru? de preferat si un articol ca sa ne lamurim.

spor si veselie

Din pacate legea nu spune nimic despre platile cu cardul personal. Asa cum in multe alte ocazii, ramane la interpretarea contabilului cum rezolva aceasta situatie. Daca nu am luat avans din trezorerie pentru a afectua o plata a unui furnizor, nu mai conteaza daca platesc cu numerar din protofel sau platesc cu cardul personal. Se fac aceleasi inregistrari.
Inregistrarile contabile pe care le fac eu in astfel de cazuri sunt:
6xx sau 371 = 401 inregistrarea facturii
401 = 542 plata facturii prin contul de avansuri din trezorerie
542 = 5311 plata facuta catre administator (sau un salariat)

Acum pun si eu o intrebare: daca administratorul cumpara ceva cu banii lui personali (numerar) ar trebui sa fac contract de creditare firma? Ma gandesc ca este si asta o solutie. Dar daca este vorba de un salariat care nu este administrator?

Oricum, eu folosesc de 4 ani contul 542 fara contract de creditare si pana acum nu am avut probleme. Am avut controale de la garda financiara iar situatiile financiare sunt auditate in fiecare an.
Bineinteles, asta nu inseamna neaparat ca nu gresesc ;).
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
Cs B, Contabil
La fel inregistrez si eu aceste plati facute cu card personal, folosind 542.Nu e nevoie de contract de creditare.
Eu am alta problema- patronul plateste facturile personale cu cardul firmei.Nu am nici o idee cum sa ma scad de sume (ar fi o solutie sa fac AGA, sa repartizez la dividende din profitul ramas nerepartizat ,sa platesc impozitul,declaratia 100,dar sumele sunt mici ).Astept o alta parere.
Aceste plati - fie cardul firmei pentru ch. personale , fie cardul personal pentru ch. firmei sunt de fapt anomalii. De aceea nu au reglementare . De aceea , noi trebuie sa facem o oarescare gimnastica printre conturi ca sa gasim solutii .
Ideal ar fi ca astfel de situatii sa nu existe ... ideal , zic , pentru in practica e mai greu ...
Macar sa incercam sa explicam ca nu sunt situatii normale , ca exista solutii ( card pe firma de exemplu , pentru al doilea caz, pentru primul ... nu prea sunt solutii ) si poate se indreapta lucrurile .
Asa , daca tot tragem de planul de conturi sa -l intindem , sa cuprindem toate acestea ... cam greu ... si la o adica , tot contabilul e de vina , ca e usor de spus : vaaai , dar n-am stiut ! daca stiam ,....

Grea meserie !
Pai stimate domn, legea nu zice ce trebuie sa faci in cazul in care nu ai card visa si vrei sa platesti google adwords, ce zice legea nu e greu de gasit va uitati pe google, incepeti cu legea 31/90 dupa care mergeti pe 82/91 si gasiti ceva, oamenii din acest forum si-au spus parerea, fiind binecunoscut faptul ca acolo unde sunt 3 avocati sunt 4 parareri :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platile mai multor facturi la furnizori, cu un card personal al administratorului FIGAN2FIGAN FIGAN2FIGAN S-au platit mai multe facturi la furnizori cu cardul personal al administratorului. Cum pot face inregistrarea in contabilitate corect? dar nu am extras . Ce ... (vezi toată discuția)
Inregistrare corecta in conta Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu patronul pleaca in delegatie in alt oras pentru cumparare marfa,venind inapoi cu facturile aferente.eu in conta [b]sunt obligata[/b] sa fac inregistrarea ... (vezi toată discuția)
Inregistrare plata cu card credit georgiapopa georgiapopa Buna ziua. Vreau sa va intreb cum se inregistreaza o plata , pe firma, cu cardul de credit. Am achizitionat ceva de la un furnizor, la factura s-a atasat ... (vezi toată discuția)