avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... domeniul public al orasului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

domeniul public al orasului

Buna ziua.
Cand se considera ca un bun donat orasului (UAT) trece in domeniul public al acesuia: in momentul in care exista HCL in acest sens sau in momentul in care exista HG prin care se aproba inventarul bunurilor apartinand domeniului public al orasului in care figureaza si respectivul bun?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters210520 , utilizator 17:07, 31 Iulie 2011
gigi47 a scris:

Draga ovi_dragomir, ati omis nr si data actului normativ invocat !


Este vorba despre Legea nr. 213/1998, actualizata, privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia :)
gigi47 a scris:

Donatia devine bun al domeniului public sau privat al localitatii, conform doleantei donatorului, la data incheierii donatiei .
...cum ar putea donatorul sa-si exprime optiunea?poate donatarul...
Ar fi bun de studiat si 219/1998, actualizat !!
Domnule ovi_dragomir, conform dictionar Legis- acte oficiale, donator este persoana care face o donatie, donatar este persoana careia i se face donatia !
Persoana care face donatia da caracterul acesteia, iar donatarul poate accepta sau nu doleantele donatorului. Daca acesta doneaza terenul in proprietatea privata a unitatii adtiv teritoriale, dorinta lui trebuie indeplinita si intra in proprietatea privata. Daca nu, donatarul poate sa nu sa primeasca donatia.
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2011
ContSters210520, utilizator
domnule gigi47...
1)legea 213/1998 arata care bunuri pot intra in domeniul public si nu vointa donatorului:Art. 3
(1) Domeniul public este alcatuit din bunurile prevazute la art. 135 alin. (4) din Constitutie,
din cele stabilite in anexa care face parte integranta
din prezenta lege si din orice alte bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau
de interes public si sunt dobandite de stat sau de
unitatile administrativ-teritoariale prin modurile prevazute de lege.
2)ca efect al contractului de donatie bunul iese din patrimoniul donatorului si intra in patrimoniul donatarului,al uat-ului care e unul singur si nu 2(public/privat)...faptul ca un bun apartine dom public/privat tine de bucataria interna a uat-ului care poate sa faca in conditiile legii trecerea unui bun din dom public in cel privat si invers fara ca donatorul sa mai poata interveni sau sa puna conditii...

Alte discuții în legătură

O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat? s_mari s_mari O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat dar pe raza administrativ teritoriala a altei ... (vezi toată discuția)
Hotarari de guvern luticus luticus Un imobil al unei UAT a fost trecut in domeniul public al statului.Apoi in conditiile art 10 din legea 213 consiliul local a hotarat trecerea din domeniul ... (vezi toată discuția)
Regimul juridic al cimitirelor FLORENTINA.PRIMBUCOV FLORENTINA.PRIMBUCOV În primul rând mulţumesc pentru raspunsurile primite! Îndrăznesc sa m-ai pun o întrebare . Conform Legii 213/98actualiz cimitirele fac parte din domeniul ... (vezi toată discuția)