Iata ce constat, absolut intamplator: CNP-ul de pe certificatul meu de nastere si cel de pe CI nu coincid, difera o cifra din coada. Nu am idee cand a intervenit greseala, la momentul schimbarii domiciliului si al veciului BI in CI actual, sau la emiterea vechiului BI. CI-ul actual expira in decembrie, dar sincer nici nu stiu daca sa le semnalez problema celor de la EVP. Daca nu o fac, probabil vor prelua automat CNP-ul actual; daca o fac, mi-e teama de ce-i mai rau: sa nu ma oblige sa modific tot istoricul personal (studii, banci, evidente auto, casatorie, etc). Mi s-ar parea stupid, deoarece totul se leaga de CNP-ul actual, in vreme ce nimic nu e legat de cel de pe certificatul de nastere.
Stie cineva care este procedura (if any) in astfel de situatii?
Daca va schimbati CNP-ul atunci trebuie sa va interesati la Administratia fiscala cum puteti sa faceti aceeasi modificare si in situatia dvs. financiara (plata impozitelor), ca sa nu va treziti ca primiti penalizari, amenzi pentru neplata acestora. De asemenea, la Casa de pensii la care vi s-au virat cotele de CAS din salarii, trebuia sa comunicati schimbarea CNP-ului pentru ca toate sumele inregistrate pe CNP-ul vechi sa fie transferate pe cel nou, daca vreti sa mai aveti pensie cand va vine randul la asta. Probabil si la primarie, pentru impozitele pe casa, terenuri, garaj, etc.
Complicat, nu ?