avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Autorizatie de desfiintare /Evaluare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Autorizatie de desfiintare /Evaluare apartament

Buna ziua,

Suntem in urmatoarea situatie:

- dorim sa vindem un ap 2 camere catre un cumparator care primeste credit Prima casa.
- in apartament s-au facut niste modificari (desfiintare 2 pereti BCA care aveau doar rol de separare a spatiilor) in urma cu 16 ani (1995).
- intabularea este facuta pe modificari in anul 2007.
- nu exista documente pe modificarile facute (autorizatie desfiintare) deoarece in perioada respectiva se spunea ca se pot face modificari daca nu se afecteaza structura de rezistenta a imobilului.

Evaluatorul de la Banca solicita autorizatie.

Ce este de facut in aceasta situatie?

Multumesc.


Cel mai recent răspuns: Emilian Ion , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 12:50, 27 Iulie 2021
Daca intabularea este facuta pe modificari in 2007 (banuiesc cu schitele modificate, adica in configurarea actuala), de unde stie evaluatorul bancii cum arata apartamentul in 1995? Si ce vrea el de fapt? Adica apartamentul nu este apartament fara un perete de BCA? Sa scada din pret acea bucata de BCA de 2 lei si trimiteti-l la plimbare, sa bea o bere sa se racoreasca!
Cumparatorului ii place casa? Daca da, sa-i spuna asta evaluatorului... care tre' sa de-a OK-ul. Ce te joci cu evaluatorii astia dom'ne?
kartago a scris:
Evaluatorul de la Banca solicita autorizatie.

Ce este de facut in aceasta situatie?

Faceti demersurile pentru a obtine autorizatia.
Daca nu era acum banca respectiva cu aceasta pretentie si se efectua o verificare din partea inspectoratului sau disciplinei in constructii (eventual in urma unei sesizari din parte oricarui binevoitor), tot trebuia sa se intre in legalite si proprieatrul sa obtina autorizatia.
Chiar daca modificarile s-au facut in urma cu 16 ani si se poate dovedi acest lucru ? Nu exista un termen de prescriptie ? Daca descoperiti acum ca in apartamentul Dvs s-a facuta o modificare ( un perete desfiintat sau accesul la balcon facuta din alta incapere) cu mult timp in urma, mergeti sa scoateti autorizatie?
Eu nu scot autorizatie acum, chiar daca modificarea constructiva a avut loc acum 16 ani, daca nu-mi impune cineva. Traiesc linistiti#-in acelasi apartament.
Dar daca vreau sa-l vand si mi se cere, conform legoslatiei actuale trebuie sa pezint documentatia referitoare la modificarile din apartament, pereti, instalatii, certificat de iozolatie, certificat de cutremur, certificat de umiditate, certificat de apartenenta la o organizatie non-profit, sindicala sau politica...., nu am incotro si trebuie sa ma conformez
Dar poate ca as scapa de autorizatii daca as discuta cu specialistii de la cadastru. Intabularea apartamentelor se face pe baza documentatiei facute de specialistii de la OCPI sau firme si persoane autorizate pe acest domeniu. La intabulare acestia vin si masoara, fac schitele, si deseneaza tot apartamentul asa cum este acum. Faceti intabularea cu schita actuala si poate nu va mai intreaba nimeni daca ati avut sau nu autorizatie sa mutati un prete interior, sa desfiintati o debara, sa inchideti un balcon sau sa mutati aragazul jumatate de metru mai la dreapta.
Multumesc pentru comentariu. Tocmai aceasta este problema. Intabularea a fost facuta in 2007 pe structura modificata si totusi evaluatorul intreaba de autorizatie...:(

Alte discuții în legătură

Evaluare apartament de catre banca kartago kartago Subiect: Autorizatie de desfiintare /Evaluare apartament Buna ziua, Suntem in urmatoarea situatie: - dorim sa vindem un ap 2 camere catre un ... (vezi toată discuția)
Modificari ale apartamentului andreeagabriela andreeagabriela Buna ziua. Am o nedumerire legata de vanzarea unui apartament, eu fiind in postura vanzatorului. In urma cu 2 ani si jumatate am efectuat o modificare la ... (vezi toată discuția)
Apartament cu modificari prin prima casa elle-elle elle-elle vreau sa cumpar un apartament prin prima casa cu modificari fata de ceea ce exista in cadastrul apartamentului.Modificarile sunt: o usa care dadea din ... (vezi toată discuția)