Nu vreau să fiu rău, deşi aici aş putea şi aş avea de ce.
Tot ceea ce-ţi voi răspunde e că:
(1) nicăieri în acest şir de mesaje nu s-a pomenit nimic despre "ramura transporturi", cum se face atunci că aduci drept justificare acest caz particular?
(2) chiar dacă iniţiatoarea acestui subiect s-ar fi referit la transporturi, am serioase dubii că articolul relevant aici, citat de tine, ar fi atât de uşor de tranşat pe cum ai impresia:
"CCM-RT 2008-2010"
Articolul 76
(4) În cazul în care unei persoane i se desface contractul de muncă fără să i se acorde preavizul prevăzut la alineatul 2, aceasta are dreptul la o indemnizaţie egală cu salariul de bază brut pe o lună plus sporul de vechime, avute la data desfacerii contractului de muncă.
Dacă e interpretat direct şi fără luarea în calcul a implicaţiilor, intră în flagrantă contradicţie cu articolele citate mai sus (din acte "superioare" ca forţă juridică, în privinţa nivelului minim de drepturi ale salariaţilor: Codul Muncii, respectiv CCMUNN).
Menţionezi articolul 238 din Codul Muncii - ironia face ca tocmai acesta să nu permită situaţia invocată de tine.
Având în vedere că textul din CCM-RT este redactat echivoc, singura ipoteză în care ar fi valabil (a se citi, concordant cu normele "superioare" lui) este aceea in care s-ar referi la cazurile legale de concediere, când NU este prevăzut preavizul (reamintesc că preavizul la concediere se acordă, conform Codului Muncii, numai în cazurile de la articolele 61 c)-d), 65, 66).
Efectul acestui articol este, aşadar, un beneficiu (destul de dubios şi, bineînţeles, "valabil" doar pe hârtie): chiar şi atunci când contractul de muncă încetează prin concediere pe motive disciplinare, spre exemplu, salariatul are dreptul de a primi o indemnizaţie egală cu salariul de bază etc. etc.
Sincer, la cât de prost redactat este acest contract aş înclina să cred că, într-adevăr, a fost verificat de o direcţie specializată de la minister...
Numai bine.