avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbaterea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbaterea mostenirii

parintii mei au construit o casa pe terenul mostenit de tatal meu de la parintii lui(bunicii mei)mama a murit acum 13ani.imediat dupa un an tata sa recasatoritX-(.din prima casnicie au rezultat 2 copii(eu si fratele meu) iar din a2a casnicie inca 1copil.vreau sa dezbat mostenirea si vreau sa stiu cat ne revine fiecarui copil,daca mama vitrega are drept la ceva si copilul din a2a casnicie are si el vreun drept si daca da dupa cat timp si dupa ce criterii. va rag sa ma ajutati.sant disperata! va multumesc!
Cel mai recent răspuns: sufletel2011 , utilizator 22:22, 29 Iulie 2011
Dezbateti dupa mama dvs. Tatal dvs va avea 1/4 din mostenire iar dvs si fratele 3/4. Apoi dezbateti dupa tatal dvs. In cotele aratate in msg mai sus. La dezbaterea dupa mama va intra doar cota de 1/2 din Casa deci tatal dvs va avea 1/8 la care se va mai adauga 1/2 al dansului ca bun comun, iar dvs si fratele veti avea din Casa 3/4 din 1/2.

Astfel ca la mostenirea tatalui in masa succesorala va intra terenul bun propriu si cota de 5/8 din Casa. Restul de 3/8 va apartine deja de la mama.
iar terenurile arabile intra si ele automat in dezbatere?sau este aparte?
In succesiune intra tot ce a lasat defunctul!
Intrucat casa a fost construita impreuna cu mama dvs., aceasta este supusa regimului matrimonial al comunitatii de bunuri, motiv pentru care cota de 1/2 din casa a apartinut mamei. La decesul mamei, aceasta cota (1/2) din casa a fost mostenita de tatal dvs., de dvs. si de fratele dvs. bun, dupa cum urmeaza :
- 1/8 de tatal dvs. (1/4 din 1/2);
- 3/8 dvs. si fratele dvs. bun (3/4 din 1/2), respectiv cate 3/16 fiecare.

Per total, asupra casei, urmare a succesiunilor dupa mama si tatal dvs., sunt detinute urmatoarele cote :
- mama vitrega (sotia supravietuitoare) : 5/32
- dvs. si fratele dvs. bun, cate 11/32 fiecare;
- fratele vitreg : 5/32.

Asupra terenului, intrucat acesta a fost bun propriu al tatalui dvs, mostenit de la parinti, cotele sunt dupa cum urmeaza :
-mama vitrega : 1/4
- copiii (dvs., fratele bun si fratele vitreg), cate 1/4 fiecare.

Cotele pentru terenurile arabile se calculeaza dupa aceleasi reguli, in functie daca au fost bunuri proprii sau bunuri comune.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
da,deci din pacate are si madam drepturi.mentionez ca tata este in viata. va multumesc din suflet!

Alte discuții în legătură

Mostenire: frati buni, frate vitreg Letavyo Letavyo Buna ziua! Am si eu nevoie de o lamurire. Situatia este urmatoarea: suntem 4 frati buni si avem un frate vitreg din partea mamei, dintr-o casatorie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este vorba despre o mostenire: se doreste succesiunea ... stefimit stefimit Buna ziua! Este vorba despre o mostenire: Se doreste succesiunea dupa parintii decedati.Am fost 4 frati 1.Tatal decedat in urma cu 10 ani . Nu s-a efectuat ... (vezi toată discuția)
Succesiune loredana2009 loredana2009 Suntem 3 frati (majori), tata a murit la sfarsitul anului trecut vrem sa deschidem succesiunea. Dar TATA NU SI-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MOARTEA PARINTILOR LUI, ... (vezi toată discuția)