avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile de proprietate ale unui bun comun optional
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile de proprietate ale unui bun comun optional

Sa presupunem ca 4 persoane cumpara un tractor si fiecare plateste si va detine 25 % din proprietatea tractorului. Tractorul este optional... se poate lucra si cu sapa...
1. Ce se intampla daca unul din proprietari nu mai vrea sa plateasca reparatia tractorului pentru ca nu ii mai necesar obiectul optional tractorul? Ceilalti proprietari il repara ei ca au nevoie? sau il obliga legea si pe al 4 lea sa plateasca reparatia cu cota sa de 25%?
2. Ce se intampla daca un proprietar nu mai foloseste tractorul dar invoca dreptul la proprietate si cere taxa pentru folosirea tractorului de catre ceilalti? Intervine legea si il deposedeaza de acest drept de a pretinde taxa?
3. Ce se intampla daca unul din proprietare invoca dreptul de proprietate spunand ca nu mai doreste nimeni sa se atinga de dreptul sau de proprietate? Tractorul se suspenda din functine pana cand acordul este unanim sau intervine legea in exercitarea dreptului de proprietate in cazul unui obiect optional proprietate comuna?
4. Ce se intampla in cazul in care un proprietar renunta la titlul sau de proprietate, si nu il revendica nimeni?

Cel mai recent răspuns: rlau_ro , utilizator 09:46, 24 Ianuarie 2012
daca unul din proprietari poate sa invoce drepturile de proprietate absolut asupra tractorului (este doar un exemplu) fara ca legea sa poata interveni asupra dreptului de proprietate absolut..


nu poate sa invoce ce ziceti dv. (eu inteleg ca se vrea unic proprietar)

Ca sa devina unic proprietar, unul dintre coproprietari trebuie fie sa cumpere cotele celorlalti, fie sa-i fie donate. Nu se poate altfel.
Daca tot nu va trebuie si nu vrea sa cumpere, iar dintre atatea optiuni de a cheltui banii dv. ati ales o cota-parte de tractor, puteti sa-i cedati folosinta gratuita pe cota dv. sau sa i-o donati.
Situatia cu liftul nu e chiar similara, pentru ca liftul este un mijloc de acces in locuinta (exista in ansamblul contructiei si s-a acceptat existenta lui la cumpararea/inchirierea apartamentului), adica este un accesoriu al contractului pe apartament, pe cand tractorul dv. ... chiar asa, ce-o fi pentru teren, ca accesoriu nu e?!:rolleyes:


Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
elena138, utilizator
Tractorul este o masina, un utilaj agricol f.apreciat la cursele intre fermieri(cand nu au ce face)sau trebuie sa transporti rosii cu tractorul pana la poarta fabricii care prepara bulion.In acest caz trebuie sa ai grije ca pe drum sa nu pierzi nici o rosie caci esti depunctat( exista jocul, serios) sau de expemplu, avand minunatele drumuri se pot face tractari din gropi, sau te poti inscrie chiar si in programul "RABLA" pentru tractoare(program care deabia se dechide si va fi pana la sfarsitul anului 2013).Si uite asa, poti sa-i gasesti diverse intrebuintari=D>=D>=D>=D>
Si uite asa, poti sa-i gasesti diverse intrebuintari

Cam asa ziceau si albanezii cand luau (probabil prin ocupatiune, ca tot s-a pus problema pe forum) tancurile. Ei le mai foloseau si la plimbari de promenada sau pentru a-si duce iubita la film, la suc, la coafor sau cand mergeau in vizite...:))

Albanezul care mi-a povestit spunea ca nu-s tunate :coffee:
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
elena138, utilizator
Deci au respectat protectia mediului!!!!!!!!!!!(fonic, db)
Liftul nu este o cale de acces, este un mijloc de transport, caile de de acces reprezinta holurile si scarile. Este o necesitate pentru unii pentru altii nu.
Legea este stramba, ce ar fi daca ar fi o lege ca toata populatia unui oras sa plateasca mijloacele de transport fie ca le folosesc fie ca nu? Caile de aacces sunt strazile si aleile...
Legea locuintei pune in discutie doar obligaíile proprietarilor nu si drepturile de proprietate.
Liftul nu poate fi comparat cu zidurile, instalatiile, acoperisul subsolul care sunt indispensabile intr-un imobil. Liftul poate lipsi cu desavarsire din imobil, fara sa afecteze cu nimic structura de rezistenta sau functionalitatrea imobilului.
Parterul si etajul 1 care nu folosesc liftul nu se se folosesc de drepturile lor de proprietate si nici ale celorlalti, dar in acest moment tacit altti se folosesc de drepturile de proprietate ale lor si ale celor de la parter si etajul 1. In mod firesc acestia din urma ar trebui sa primeasca o chirie. Nu e normal ca o lege sa creeze obligatii de proprietari fara sa se tina seama de drepturile de proprietate.
Ca sa fiu mai clar legiutorul a acordat liftului caracterul de indispensabil, dar orice expert in constructii poate afirma ca liftul poate lipsi din imobil fara nicio problema. Eu nu contest ca e o necesate pentru unii, dar o lege nu poate fi facuta ca altii sa fie obligati sa plateasca pentru necesitatile altora!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli modernizare lift ContSters93450 ContSters93450 Buna seara ! As dori sa aflu, in cazul in care asociatia de proprietari doreste schimbarea sau modernizarea liftului, daca toti proprietarii de apartamente ... (vezi toată discuția)
Articolul 52 constitutia romaniei? rlau_ro rlau_ro Articolul 52 Constituția României ARTICOLUL 52 (1) Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de o autoritate publică, ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere parti comune rlau_ro rlau_ro S-a achizitionat in numele asociatiei de proprietari și s-a montat un sistem de supraveghere de conducerea asociației In partile comune respectiv hol ... (vezi toată discuția)