avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... valabilitate interdictie vanzare in caz de executare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

valabilitate interdictie vanzare in caz de executare silita

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:

Proprietarul unui apartament dintr-un bloc de locuinte l-a cumparat de la ICRAL. Odata cu incheierea actului de vanzare cumparare, acestuia i s-a instituit obligatia de a nu vinde apartamentul timp de 10 ani de zile de la achizitionare, probabil pentru a se evita o actiune de specula imobiliara.

Inainte de expirarea celor 10 ani, proprietarul apartamentului a incheiat un antecontract de vanzare cumparare cu o alta persoana, care, in prezent, locuieste in apartament. In urma incheierii antecontractului, proprietarul apartamentului a primit pretul vanzarii.

De doi ani de zile, persoana care locuieste in momentul de fata in apartament nu mai achita cotele de intretinere pretextand ca nu are resurse financiare indestulatoare.A fost actionat in judecata proprietarul, ca fiind singura persoana cu calitate procesuala pasiva si s-a obtinut o hotarare definitiva impotriva lui. Proprietarul apartamentului refuza sa plateasca cotele de intretinere spunand ca asociatia de proprietari n-are decat sa scoata apartamentul la vanzare.

In sfarsit, intrebarea mea este in ce masura interdictia de vanzare instituita de ICRAL mai este aplicabila in cazul in care se va proceda la executarea silita a proprietarului cu consecinta necesitatii vanzarii apartamentului prin licitatie publica. Mentionez ca in prezent ne aflam in continuare inlauntrul termenului de 10 ani de interdictie. Se va putea in mod legal vinde apartamentul si obtine suma de bani care sa acopere prejudiciul asociatie de proprietari? Exista vreo baza legala sau vreun principiu juridic pentru raspunsul la intrebarea mea?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: guernica , utilizator 11:15, 1 August 2011
Asa cum corect ati remarcat, interdictia a fost instituita pentru a impiedica specula imobiliara.
Am avut in urma cu cativa ani un proces cu obiect identic. In acest proces il reprezentam pe creditorul care solicitase executarea silita asupra apartamentului debitorului sau, grevat de interdictia de instrainare.
Procesul avea ca obiect contestatia la executare formulata de debitor, in care invoca imposibilitatea urmaririi silite si vanzarii la licitatie publica a imobilului.
Desi in faza de fond a procesului s-a dat dreptate debitorului, in recurs am reusit sa obtin pentru creditor dreptul de a urmari silit apartamentul.
Am auzit, insa, de situatii in care alti creditori nu au fost la fel de norocosi.

In 2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis un recurs in interesul legii cu privire la aceasta problema, stabilind ca imobilele grevate de interdictia de instrainare timp de 10 ani pot face obiect al executarii silite.
Gasiti mai jos linkul catre decizia instantei supreme :
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns, imi este de folos. Reflectand asupra problemei mi-au mai aparut intrebari.

Intr-o discutie cu proprietarul apartamentului, dupa ce i-am comunicat ca interdictia de vanzare nu are efect asupra executarii silite, acesta a sustinut ca va face recurs in vederea obligarii in mod direct a persoanei care locuieste in apartament la plata cotelor de intretinere acumulate si a penalitatilor aferente.

Uitandu-ma in Legea 230/2007 privind asociatiile de proprietari am vazut ca art. 50 alin.1 prev Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

Ce inseamna „cote de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari” este lamurit in aceeasi lege la articolele 46 si 47 care prevad

1. Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

2. Cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.

Prin urmare asociatia are dreptul de a-l actiona in judecata pe proprietarul apartamentului pentru plata cotelor de intretinere dar numai cu conditia ca acesta sa se faca vinovat de neplata. Proprietarul are, potrivit articolului 46 obligatia de a plati cotele de intretinere. In cazul nostru, proprietarul apartamentului invoca drept motiv pentru neplata cotelor de intretinere faptul ca persoana care are efectiv folosinta apartamentului nu a efectuat plata acestor cote potrivit intelegerii dintre ei. Or acest motiv nu constituie un caz de forta majora (nici macar caz fortuit) care sa-l exonereze pe proprietar de la plata cotelor de intretinere.


In concluzie, din punctul meu de vedere, proprietarul nu are cum sa fie exonerat de la plata cheltuielilor de intretinere acumulate. In acelasi timp dupa efectuarea platilor proprietarul se poate regresa impotriva persoanei care locuieste in momentul de fata in apartament, ca fiind adevarata responsabila pentru aparitia acestei creante, in baza art.998 C.civ.


Daca gresesc undeva va rog sa ma corectati

Multumesc anticipat.

Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
guernica, utilizator
Intr-adevar, asociatia trebuie sa cheme in judecata proprietarul, indiferent cine locuieste in apartament.
Pentru plata cotelor de contributie, din punctul de vedere al asociatiei, doar proprietarul are calitate procesuala pasiva.
Proprietarul se poate intoarce impotriva celui care locuieste in apartament, fie printr-o cerere de chemare in garantie formulata in acelasi dosar in care asociatia pretinde de la el plata cotelor de contributie, fie ulterior printr-o actiune separata.
guernica a scris:


In concluzie, din punctul meu de vedere, proprietarul nu are cum sa fie exonerat de la plata cheltuielilor de intretinere acumulate. In acelasi timp dupa efectuarea platilor proprietarul se poate regresa impotriva persoanei care locuieste in momentul de fata in apartament, ca fiind adevarata responsabila pentru aparitia acestei creante, in baza art.998 C.civ.

Daca gresesc undeva va rog sa ma corectati

Multumesc anticipat.




Corect. Proprietarul este obligat sa plateasca.

La fel de corecta afirmatia potrivit careia el (proprietarul) se poate indrepta impotriva celui care locuieste in imobil, dar nu in temeiul art.998 C.Civil (articol care reglementeaza raspunderea civila delictuala) ci in temeiul contractului (daca prin contract a transmis promitentului cumparator dreptul de folosinta si daca a reglementat contractual plata utilitatilor) sau, eventual, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.

Da asa e, aveti dreptate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu imobiliar asupra altui imobil decat cel care are datorii fata de asociatie? znicolae9 znicolae9 In asociatia noastra exista un datornic cu restanta mare la intretinere. Din pacate nu am actionat cu promptitudine si ap . cu datorii a fost vandut la ... (vezi toată discuția)
Restante la intretinere branko branko Buna, Din regretabila greseala am acumulat ceva restanta la asociatie de locatari din blocul in care locuiesc. Doresc sa o platesc cat mai repede dar fiind ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie de proprietari apartament in executare silita roxana75 roxana75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte se confrunta cu urmatoarea problema: un apartament care a fost executat silit a fost cumparat de o ... (vezi toată discuția)