Doresc sa aflu pasii necesari pentru a avea parintii mei actele in regula in casa in care locuiesc acum.
Casa este contruita in 1963, avand proiect pe ea datat tot anul 1963, atat casa, cat si terenul aferent ei (in jur de 65 de arii) apartinand bunicilor din partea mamei.
Casa a fost mostenita de 3 frati in 3 parti egale dupa moartea bunicilor - existand un certificat de mostenire cu data de 17 noiembrie 1980, in care scrie printre altele: "Mostenitorii pot cere intabularea drepturilor lor in cartea funciara, dupa obtinerea autorizatiei de preluarea mostenirii".
Nu exista nici o autorizatie de preluare a mostenirii, unul dintre frati a renuntat la partea lui (nu exista nici un act pe tema asta) iar la celalat maica-mea i-a dat contravaloarea in bani (nu exista act pe tema asta, intre timp el a si murit), iar mama mea a ramas in casa (nu exista act de obtinere a mostenirii).
In 1981 s-a realizat un proiect pentru marirea casei (il detinem), iar in 1982 s-a facut marirea - insa nu s-a respectat proiectul (proiectul era conceput in ideea sa se contruiasca inca un etaj la casa ...insa nu s-a mai realizat acest lucru, casa a fost doar extinsa).
Cum, ce anume trebuie facut astfel incat casa sa fie pe numele parintilor mei legal? Practic acum casa e inca pe numele bunicilor mei, de la moartea lor nemaiexistind decat acel proiect de marire din 1981 care de altfel nu a fost respectat.
Cred ca parintii pot formula o actiune in constatare in contradictoriu cu fratele in vata si eventual cu mostenitorii fratelui decedat, cel putin pentru constructii.
In ce priveste terenul, e de verificat ... daca imobilul este intr-o zona care a fost cooperativizata probabil a facut obiectul legilor funciare.
Este bine ca macar pentru formularea cererii sa contactati un avocat.
Autorizatia de preluare a mostenirii era o obligatie prevazuta de legea in vigoare la acea data si anume LEGEA 59/1974.Scopul acestei legi, printre altele fiind si obligatia de obtinere a acestei autorizatii a fost acela de a face ca terenurile sa intre in posesia mostenitorilor care pot sa asigure in continuare cultivarea rationala a terenului mostenit..Art.44-50 din aceasta lege(care prevedeau aceasta autorizatie) au fost abrogate.prin decret -lege 9/1989.
Existand un certificat de mostenire, va puteti prezenta la un notar sa faca impartirea in mod amiabil (daca se poate) intre mostenitorii ramasi, la ora actuala.Faptul ca mama nu are niciun act doveditor cu privire la renuntarea la mostenire sau ca a platit celuilalt o suma de bani-aceste lucruri trebuiesc dovedite , pt. ca respectiva casa sa intre in posesia deplina a parintilor. Sfat-apelati inainte de instanta la un notar, care va poate indruma exact, fiind vorba de o succesiune.
Uzucapiune de 30 ani
mcrucita
Tata ar vrea sa deschida o ACTIUNE IN REVENDICARE prin care sa dobandeasca proprietatea asupra terenului de sub casa, a curtii si gradinii aferente invocand ... (vezi toată discuția)