As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele si toaca bisericii construite la 20-30 m de bloc. Este inadmisibil ca la 7.30 dimineata sa urle toaca si clopotele de sarim din pat, de la mic la mare. Nu conteaza ca e week-end sau zi lucratoare.
Intrebarile mele ar fi: am vreo sansa sa rezolv ceva? daca merg la politie, ma iau inseama? ce-ar trebui sa fac sa-i dau in judecata, cui sa ma adresez?
Vreau sa cred ca legea e pt. toti; daca eu as face zgomot in casa la orele acelea matinale ar veni politia si m-ar amenda. Pe sistemul asta ar trebui sa raspunda si ei in fata cuiva.
Multumesc anticipat pt raspunsuri
Corect.
Este o varianta viabila dar va merge foarte greu procesul.
De vina in acest caz ar fi cei care au dat autorizatia de construire daca nu au fost respectate prevederile legale in materie.
Mde... grea problema...
Si io-s cam de parere ca e posibil ca autorizatia de constructie sa nu fie chiar suta la suta in regula... si ca pe linia asta s-ar putea face ceva...
Pe de alta parte... intr-o tara unde peste 80% din populatie se declara ca fiind ortodoxa, cred ca greu s-ar fi gasit cineva care sa nu dea autorizatia de constructie... desii am auzit ca ar fi destule biserici, manastiri etc construite fara autorizatie...
Intr-un stat de drept "nimeni nu e mai presus de lege" si chiar si BOR musai sa respecte legislatia in vigoare...
Pe de alta parte libertatea religioasa face parte din libertatea consttintei, fiind un drept fundamental... si vrem nu vrem pentru religiile crestine (in general) sunetul clopotului tine de esenta religiei...
Insa din nou ajungem la principiul ca limita exercitiului unui drept, sunt drepturile celorlalti, care nu pot fi incalcate (inclusiv dreptul de a nu fi deranjat de poluarea fonica, care poate duce chiar la tulburari de sanatate...)
Mde... spinoasa problema... personal nu cred ca se va putea face mare lucru... insa si numai faptul ca cineva si-a pus intrebarea asta este deja un progres...
Cu toate acestea as incerca pe doua cai:
-una indreptata impotriva autorizatiei de constructie (desii biserica este deja construita)
-una indreptata impotriva bisericii in sine pentru tulburarea linistii, poluare fonica sau ce o fi... Probabil ca, pe linia asta nu se va intampla nimic (afuriseniile ce vor fi rostite de preot nu le luam in considerare!) insa, in cazul in care va exista o actiune in contencios adminsitrativ, as fi taaaaaare curios cum se va termina...
Este foarte interesant ceea ce spui JH.
Totusi exista multe biserici care sunt destul de aproape de blocuri si cei care se plang sunt extraordinar de putini.
Ne putem intreba daca nu cumva o persoana care este foarte dejanjata de zgomotul produs de clopotul bisericii nu are si un stres indus de problemele curente.
Nu am auzit pe nimeni pana acum sa fie deranjat de acest zgomot al clopotului.
In plus, pot exista anumite reglementari legale pe care nu le cunoastem in acest moment care sa excepteze acest zgomot ca fiind fonic.
O alta ipoteza ar mai fi si aceea ca in cursul procesului sa apara un act normativ care sa reglementeze cu titlu de exceptie acest zogomot produs de clopot.
Daca ar avea probleme o biserica va exista riscul iminent ca toate bisericile sa aiba ulterior probleme de acelasi gen.;)
ceea ce poate genera grave tulburari in randul populatiei.
O biserica serveste sau nu interesului general ?;)
Mda.. cred ca sunt multi care sunt deranjati.. insa daca s-ar plange.. n-ar mai fi buni crestini!!!
In orice caz, repet, ma bucur ca cineva a pus problema... este un semn de normalitate.
In alte tari problema exista de mult timp.. in prezent fiind si mai complicatat prin aparitia moscheeilor si a strigarii muezinilor...
Nu cred ca exista vreo norma juridica care sa excepteze expres sunetul clopotului de la normele privind poluara fonica, insa aceste este considerat de catre marea majoritate a populatiei ca fiind ceva firesc si nimeni nu-si pune problema...
Cat timp nu exista plangeri.. nu vor exista nici hotarari ale vreunei instante... sau autoritati...
Insa din momentul in care vor exista pangeri... vor exista si hotarari... hotarari care pot fi atacate... inclusiv la instantele internationale...
Si mie mi se pare normal ca bisericile sa aiba probleme daca deranjeaza vecinii...
Eu daca as fii deranjat in acest mod cred ca as merge pana in panzele albe... macar de dragul de a creea un precedent!
Zgomot clopote ora 6.00
sce76
Buna ziuaocuiesc intr.un mic oras armenesc,in apropiere unei catedrale armenesti ,unde in fiecare zi la orele6,12,20 se difuzeaza inregistrarea unor clopote, ... (vezi toată discuția)