As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele si toaca bisericii construite la 20-30 m de bloc. Este inadmisibil ca la 7.30 dimineata sa urle toaca si clopotele de sarim din pat, de la mic la mare. Nu conteaza ca e week-end sau zi lucratoare.
Intrebarile mele ar fi: am vreo sansa sa rezolv ceva? daca merg la politie, ma iau inseama? ce-ar trebui sa fac sa-i dau in judecata, cui sa ma adresez?
Vreau sa cred ca legea e pt. toti; daca eu as face zgomot in casa la orele acelea matinale ar veni politia si m-ar amenda. Pe sistemul asta ar trebui sa raspunda si ei in fata cuiva.
Multumesc anticipat pt raspunsuri
Eu cand am adus in discutie periada aia, de dinainte de `89 am adus-o in legatura cu "interesul general"
Cat despre faptul ca se daramau bisericile.. e trist, si mai trist este insa ca se daramau cu acordul mai mult sau mai putin tacit al "Preasfantului"... ba nu al "Preafericitului", ca "Preasfantul" e la Roma, parca!
Cat despre hotararea din Germania, am adus-o in discutie ca un exemplu, dintr-o tara in care biserica se confrunta cu astfel de probleme de zeci de ani!
Eu am aplaudat pe bune interventia ta=D>
Probabil ca nu a fost contextul prea clar.
Solutia expusa de tine este rezonabila si ar putea avea sanse de reusita si in Romania.
Nu are nicio treaba Roma cu treaba asta.
Cu daramatul bisericilor nu stiu daca isi putea exprima cineva opinia in acea perioada de dinainte de 89.
Nu avea nimeni niciun cuvant de spus.Si preotii sunt oameni si nu vroiau sa fie martiri.
Interesul general este consacrat si de CEDO nu numai de regulile comuniste.Pare o notiune putin comunista dar are aplicatii si in lumea domocratica.:)
Parere personala: si pe mine ma deranjeaza uneori clopotele celor trei biserici din zona in care locuiesc. Alteori nu.
Sunt la distanta de locuinta mea, si deci nu le aud f. tare.
Daca ai fi in fata/spatele blocului meu si m-ar deranja mai rau de atat (cu atat mai mult cu cat as avea dubii in privinta autorizatiei de constructie) as merge pana in panzele albe cu plangeri peste plangeri la Garda de mediu - exista o limita legala MAXIMA pentru zgomot.
Cunosc situatii in care vecinii (sedii de firme) au fost amendati pentru zgomotul produs de aparatele de aer conditionat, si obligati sa amenajeze plafoane de zgomot. Nu vad nici o diferenta intre cele doua situatii.
Mai cunosc situatii si in care cheful de la carciuma din vecini a fost intrerupt de politie. La fel si manelele dintr-o masina parcat pe strada in fata blocului (vecinii cu copil mic cu probleme medicale au sunat noaptea la Politie - cred ca s-a terminat cu amenzi pentru tulburarea linistii publice)
Si pe mine ma dernajeaza clopotele bisericii care in trecat fie spus nu e vina preotului sau a celui care administreaza biserica ci e vina omului care trage cu indarjire si cu disperare clopotele...intr-un Bucuresti arhiimbacsit de zgomot numai asta mai lipsea....Nu e suficient gomotul produs de alte utilaje, etc. Locuiesc in sectorul 4 si totul aici e de cosmar...utilaje santiere totul e naruit si zgomot cat cuprinde de dimineat de la 6 pana seara la 12 -1 noaptea....nu mai poti dormi de zgomotul produs....la noi se bate clopotul sambata seara si duminica la 7 la 9 la 10 si la 12 dimineata....si e diferit zgomotul produs de clopot....duminica e mai grav mai intens iar atunci cand e doar un mort dus la gropa bate mai usor.....Biserica ca Institutie nu e vinovata oamenii care o slujesc si sici nu condamn preotii....eu aud clopotul desi blocul meu e la 7 blocuri distanta de biserica dar chiar si asa tot aproape il aud....Legal se poate face o sesizare la Arhiepiscopia locului unde se alfa situata Biserica....luma nu stie dar nimeni nu comite vreun pacat daca te plangi de ceva ce te deranjeaza....prea multi romani intorc prea repede capul si nu iau atitudine....se poate auzi si clopotul dat la mic....sa vedeti cum e la sarbatoare....urla mai ceva ca o sirena de fabrica....cred ca exagereaza clopotarul cu asta si cred ca o mai si face intentionat....
Concluzia mea: nu faci pacat daca rogi preotul sa aiba grija de oamenii sai ca doar nu preotul trage clopotele...iar pana la sesizarea Arhiepiscopiei ar fi mai bine/buna o discutie cu preotul directa...despre cum lucreaza oamenii sai...in general cei care fac treaba asta sunt din cartier...despre autorizatie de construire nu cred ca are dar ce mai conteaza? ma multumesc ca nu aud slujba din boxele imense puse la afara duminica...singura solutie cat mai multa vata in urechi...
Concluzia mea: nu faci pacat daca rogi preotul sa aiba grija de oamenii sai ca doar nu preotul trage clopotele...iar pana la sesizarea Arhiepiscopiei ar fi mai bine/buna o discutie cu preotul directa...despre cum lucreaza oamenii sai...in general cei care fac treaba asta sunt din cartier...despre autorizatie de construire nu cred ca are dar ce mai conteaza? ma multumesc ca nu aud slujba din boxele imense puse la afara duminica...singura solutie cat mai multa vata in urechi...
A scris Luciandumitr.
Cu privire la anumite ore la care sa fie trase clopotele se poate discuta cu preotul.
Si despre modul in care sa fie trase clopotele se poate discuta.Ar putea fi benefic.
Este posibil ca persoana care trage clopotele sa exagereze.Daca abuzeaza sau exagereaza puteti avea dreptate.:)
La tara nu cred ca deranjeaza pe cineva sunetul de la clopotele de la biserica dar cei de acolo nu sunt asa de stresati ca cei din Bucuresti.
Zgomot clopote ora 6.00
sce76
Buna ziuaocuiesc intr.un mic oras armenesc,in apropiere unei catedrale armenesti ,unde in fiecare zi la orele6,12,20 se difuzeaza inregistrarea unor clopote, ... (vezi toată discuția)