avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mare problema cu biserica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mare problema cu biserica

As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele si toaca bisericii construite la 20-30 m de bloc. Este inadmisibil ca la 7.30 dimineata sa urle toaca si clopotele de sarim din pat, de la mic la mare. Nu conteaza ca e week-end sau zi lucratoare.
Intrebarile mele ar fi: am vreo sansa sa rezolv ceva? daca merg la politie, ma iau inseama? ce-ar trebui sa fac sa-i dau in judecata, cui sa ma adresez?
Vreau sa cred ca legea e pt. toti; daca eu as face zgomot in casa la orele acelea matinale ar veni politia si m-ar amenda. Pe sistemul asta ar trebui sa raspunda si ei in fata cuiva.
Multumesc anticipat pt raspunsuri
Nici io nu o vad ca o speta absurda...
deocamdata in Romania inca nu e chiar o problema, insa o sa devina...
pentru ca vrand nevrand religiile se diversifica, iar daca crestinii ortodoxi rabda, poate ca altii nu sunt dispusi sa rabde...
Valentin Geapana a scris:

Buna ziua !
Nu este vina mea dar citind subiectul pincipal de discutie am ras aproape cu lacrimi, reactie naturala, asa ca nu ma injurati :D.
Acum, pot sa fa trimit la ceva legislatie in domeiu, pentru consultare: O.U.G. nr. 68 /2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea şi reparararea prejudiciului asupra mediului si H.G. nr. 321/2005 rep. privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant.
Sugestia mea sincera este sa va obisnuiti cu clopotele si toaca si sa va bucurati, daca sunteti crestini, ca ,,zgomotul,, Domnului intra in casa voastra !

Daca linga blocul (locuinta) d-voastra era o geamie si de cinci ori pe zi (prima oara la ora 5 A.M.) muezinul iesea sa strige din varful minaretului shahadana
Ashhaddu an illaha illalah alah wa ashhaddu anna muhamadan rasul alah!"
( pentru cei care au suspiciuni asta insemna: "marturisesc (lumii) ca Dumnezeu este Unul si Muhhamad este profetul sau!" ori ati fi ascultat un nasheed (cantec religios islamic) de cateva ore ati fi avut aceeasi parere?.
Subscriu la parerea ta JH, prietene, problema e in curtea celor care dau autorizatii aiurea, sau a celor care construiesc fara autorizatie.
Chestiunea cu schimbatul orelor pentru tras clopotele e absurda pentru ca in toate religiile cunoscute de mine aceste obiceiuri (de a trage, bate, etc. clopote, toaca, timpane, tobe, etc.) tin de ciclurile naturale. Ce facem in noaptea Invierii? Tragem clopotele si batem toaca la ora 18 pentru ca atunci avem program?
Biserica, Valentin, are personalitate juridica, conducere si patrimoniu propriu si poate fi chemata in judecata. In speta, cand au cerut autorizatia de construire, nu s-au gandit ca la cativa metri de ei vor locui si se vor si odihni cateodata copii, batrani, bolnavi, sau doar oameni obositi?
Dumnezeu, este dincolo de toate aceste lucruri si nu cred ca trebuie amestecat in probleme privind linistea sau autorizatiile de construire. Asadar rationamentul tau Valentin mi se pare viciat.
Oameni buni,
Poate o sa ma injurati, afurisiti etc... dar am citit si eu niste chestiuni aici de tot rasul... =D> Cred ca si dumnezeu se bucura pe undeva pe sus ca sunt asa prostii sustinute de juristii romani, jubiland ca astfel bisericile din tara noastra vor striga din clopote si din toaca... pe cat le vor tine puterile!!! :D
Cum naiba nu se poate determina interesul general? Asta e stabilit prin lege...
Cum anume intra in contradictie libertati garantate de Constitutie? :stunned: Am ramas socata la ideea asta... Pare ca nu s-ar putea aplica libertatile garantate de stat... :O
Avem libertati garantate a le exercita atata timp cat nu intram a limita libertatile altora... asta e teoria generala, nu? Daca eu am libertatea de a avea orice religie mi se nazare si devin adepta unei religii care sustine omorul de semeni... ma lasa Constitutia in pace in virtutea libertatii constiintei, a religiei, a exprimarii si mai stiu eu ce? :weg:
Cum e posibil sa se spuna ca la CEDO nu va avea castig de cauza?
Doar nu dumnezeu nu-l lasa pe om in pace, nu religia in general, nu constiinta vecinului crestin, ci un nenorocit de clopot!
Poate sustine cineva ca acum 300 de ani, fara statii de amplificare, oamenii nu credeau ardent ca azi in dumnezeul lor?
Cum naiba sa nu-i poata pune dop zgomotului asta?

Exista un ordin al ministrului sanatatii, locuntei etc. care reglementeaza nivelul maxim admis pentru zgomot in zonele de locuit... Cred ca e 50 de decibeli ziua si vreo 30-35 noaptea, nu mai retin... Se fac expertize etc. Nu exista posibilitatea sa nu poti dormi ca vecinul tau de bloc e crestin!!!
Mari tampenii!
Sigur ca se poate castiga un astfel de dosar, nu incape indoiala!
Pai pui un prieten sa inregistreze zgomotul, il duci langa judecatorie si dai drumul la megafon in timpul sedintei de judecata! ok, iei o amenda, dar vrei sa castigi?
Sa spuna judele cu 50 de dosare pe masa ca nu-l deranjeaza, ca poti trai asa...
Exista acte normatve, exista si precedente.
Ce e aia ca biserica deserveste un interes general? Ce interes general? E o institutie de interes public in cel mai bun caz, dar nu are nicio importanta. Justitia trebuie sa fie oarba, nu?
Auzi! Sa fie mai importanta libertatea religioasa a vecinului de bloc (ce se poate duce a se ruga si la 2 km distanta si asta nu-i ingradeste cu nimic libertatea religioasa) mai importanta deci decat sa dorm eu noapte de noapte.
Pai nu chem un fanatic martor si-l intreb de cate ori se duce la biserica? Si arat ca eu nu dorm mai des de atat?

Dumnezeule! Avocati si juristi arata ca nu cunosc drepturi elementare ale omului! Ca pierzi la CEDO, ca nu ai baza legala!?!
Da' pe ce idee s-au scos toate intreprinderile ceausiste din Bucuresti? Din cauza poluarii de orice natura!
Adica vor sa limiteze accesul motociclistilor in Bucuresti intre anumite ore, dar asta nu interactioneaza cu vreo libertate (!?!) si nu se poate sa nu ne mai bata toaca! :stunned:

Domnule, mergeti la garda de mediu cu o plangere, faceti actiune in instanta pe obligatia de a face... timbrul e mic, e nevoie de un avocat si o expertiza. Va recomand sa faceti o masurare a numarului de decibeli inainte de proces, sa stabiliti un program, sa cereti daune (daca ati suferit ceva pe durata acestui an: insomnie, randament redus la munca, nervozitate crescuta etc.).
Puneti pe blocurile din apropiere un afis cu datele dosarului si solicitati si altora care sunt deranjati sa se alature. Discutati cu administratorii de blocuri, cu presedintii de scara sa discute in sedinta Asociatiei.
Credeti-ma, un afis cu problema dv. va crea cu siguranta reactii si pro si contra, dv. le veti culege numai pe cele care va sunt folositoare!

E jenant sa sustii ca daca nu poti dormi noaptea, sa te inveti a suferi!!! :sorry:

Imi cer scuze tuturor daca am fost prea vehementa, m-au deranjat unele puncte de vedere pentru ca nu erau in acord cu legea si nu numai.
Nu am nicio problema cu vreun sustinator al acestor idei, doar unele idei in sine au fost deranjante pentru mine ca jurist. In consecinta, aceste idei au fost criticate si nu vreun user ori altul.
Bravo Avlil ! =D> =D> =D> Libertatea religioasa se poate exercita numai impreuna cu celelalte libertati, nu impotriva lor. Sau cum spuneau dragii nostri stramosi Qui suo iure utitur naemini laedit"
Da... uite de asta imi place mie AVLIL... e ca o furtuna...=D>=D>=D>
...si nu mi-ar place sa-i stau in cale cand se transforma in uragan...:O

In mare masura sunt perfect de acord cu tine... De fapt cand am vorbit despre drepturile fundamentale am amintit si ideea ca fiecare drept poate fi exercitat doar in masura in care nu aduce atingere dreptului fundamental al altuia...

Insa imi mentin ideea ca, in astfel de cauze exista mai multe drepturi fundamentale care se ingradesc unul pe altul...
Pentru ca dincolo de dreptul la integritate corporala (ma refer la cazurile extreme in care zgomotul atrage inclusiv vatatmari ale sanatatii) si intr-o astfel de speta sta libertatea religioasa... sau libertatea de opinie... sau care o mai fi...
Evident ca fiecare astfel de drepturi sau libertati are ingradiri si limitari...
Sa presupunem ca o autoritatea publica hotaraste ca trasul clopotelor contravine legislatie mediului...
Eu, ca biserica m-as putea adresa curtii constitutionale, pentru ca legea respectiva imi ingradeste libertatea religioasa.. si strict teoretic chiar o face!
Curtea, atunci cand va examina cererea mea, va lua in considerare si faptul ca prin legea respectiva sunt aparate si ocrtotite alte drepturi fundamentael ale altor persoane,,, asa ca evident as pierde...
La asa ceva ma refeream cand spuneam ca intr-o astfel de speta anumite drepturi fundamentale intra in contradictie... si ca unele se ingradesc unele pe altele...

Iar in privinta ideii mele cu orele la care se trag clopotele (pentru ubik),.. nu era vorba sa fie modificate, ci doar ingradite...
Astfel inca sa nu fie permisa tragerea clopotelor ca la manastire... mai tot timpul... ci doar la anumite ore, stabilite evident in functie de ritul religios. In acelasi timp insa trebuie sa se tina seama si de interesele celor care vor sa se odihneasca.
Si cred ca nimeni nu are ceva impotriva sa se traga clopotele de pasti la miezul noptii... nici macar un ratacit de turma domnului ca mine!:)

Cam asta era ideea...

PS AVLIL, sper sa nu te superi pe mine ca te-am asemanat cu o furtuna... sau chiar uragan. Am facut-o in sens pozitiv, nu negativ!:)

PPS sper sa nu sara nimeni in sus, ca nici la manastire nu se trag clopotele tot timpul... Am spus-o doar asa, pentru ca stiu ca acolo se trag mai frecvent decat la o biserica...

Alte discuții în legătură

O biserica de cartier deranjeaza zilnic linistea comunitatii klehus klehus In urmca cu aproximativ 1 an de zile in dreptul cladirii in care am domiciliul s-a daramat un parc pentru copii pentru a se construi o biserica fara a intreba ... (vezi toată discuția)
Zgomot clopote ora 6.00 sce76 sce76 Buna ziuaocuiesc intr.un mic oras armenesc,in apropiere unei catedrale armenesti ,unde in fiecare zi la orele6,12,20 se difuzeaza inregistrarea unor clopote, ... (vezi toată discuția)
Sistem audio tip portavoce la biserica din fata blocului de locuințe catadtst catadtst Biserica din fata blocului de locuine a montat sistem audio de tip portavoce cu care deranjeaza toti locatarii in fiecare Duminica si alte zile de sarbatori ... (vezi toată discuția)