avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mare problema cu biserica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mare problema cu biserica

As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele si toaca bisericii construite la 20-30 m de bloc. Este inadmisibil ca la 7.30 dimineata sa urle toaca si clopotele de sarim din pat, de la mic la mare. Nu conteaza ca e week-end sau zi lucratoare.
Intrebarile mele ar fi: am vreo sansa sa rezolv ceva? daca merg la politie, ma iau inseama? ce-ar trebui sa fac sa-i dau in judecata, cui sa ma adresez?
Vreau sa cred ca legea e pt. toti; daca eu as face zgomot in casa la orele acelea matinale ar veni politia si m-ar amenda. Pe sistemul asta ar trebui sa raspunda si ei in fata cuiva.
Multumesc anticipat pt raspunsuri
othellox a scris:

Vad ca multi invoca "libertatea cu privire la religie"... poate nu stiu eu suficient "drept divin" dar nu-mi amintesc sa scrie nicaieri prin biblie ca trebuie neaparat sa bata clopotele (daca stiti voi va rog sa-mi indicati articolul... ma rog... versetul), iar daca exista scris pe undeva banuiesc ca e prin vechiul testament care a fost "abrogat" in parte de noul testament... daca imi fac eu o religie acceptata oficial (sunt religii ciudate cum e Church of Satan acceptata oficial in US of A) si pun ca regula/obicei/traditie sa cante Marilyn Manson de ex. la boxe de 5000 de wati de 3 ori pe zi cate o ora la maxim trebuie sa-mi respecte toti libertatea cu privire la religie si sa asculte? Dupa cate stiu nimeni nu trebuie sa faca abuz de drept chiar daca se refera la un domeniu asa sensibil precum e religia... toate drepturile trebuiesc folosite fara a incalca drepturile celorlalti... chiar daca 80% dintre romani sunt ortodocsi si sunt de acord cu acest obicei traditional acestia vor trebui sa respecte si drepturile celorlalte persoane care poate nu sunt ortodocsi, poate au religii care cer taman la acea ora la care bat clopotele liniste totala ptr. meditare/rugaciune sau poate chiar ortodocsi fiind vor liniste!

vechiul testament nu a fost abrogat de noul testament nici macar partial formeaza un tot unitar.
Fiecare biserica respectiv rit cult religios recunoscut de in tara noastra se organizeaza dupa propriile legi respectiv dupa codul canonic care tine loc de statut si regulament intern, iar in acest cod canonic este reglementat ritualul bisericii respective practic tot "tipicul bisericesc"
Pai tocmai asta e abuzul de drept... da... religia ordodoxa e acceptata, e constitutionala, e majoritara, are anumite obiceiuri... dar cand se abuzeaza de acele drepturi ce i le confera legea si Constitutia (ca in cazul de fata) batand clopotele si pentru cei care nu tin de aceasta religie intr-un loc populat cum e un oras, la ore la care deranjeaza, e un abuz de drept... pot bate clopotele cat vor dar departe de locurile unde pot deranja cetatenii (ma refer in apropierea locuintelor... ca de deranjat ii pot deranja oriunde :) )... legea le confera dreptul de a bate clopotele dar acest drept trebuie exercitat intre anumite limite si nu incalcand dreptul la liniste al celorlalti cetateni.

sserafim a scris:

vechiul testament nu a fost abrogat de noul testament nici macar partial formeaza un tot unitar.

Nu vreau sa intru intr-o polemica legata de biblie ca nu sunt preot dar te inseli... de ex. vechile jertfe de animale in cinstea zeului au fost inlocuite de jertfa lui Isus... deci obligativitatea lor a fost "abrogata"... si mai sunt multe... :) Si dupa cate imi amintesc am scris
"abrogat" in parte
.

Later edit: Scuze dar nu stiu ce are tot double/triple post mi-a iesit azi :) ... daca e vreun admin sa dea merge la ultimele 2 posturi si sa le stearga cele 2 gresite de mai sus...
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
o naratiune nu poate fi ABROGATA nici macar partial se vorbeste de ce a fost si de ce va fi asta daca sti sa citesti si printre randuri!
Cu privire la clopote singura problema este calitatea acestora si este singura problema ce o poti ridica in fata instantei sa schimbe clopotele cu unele de calitate si armonizate - clopotele facute fabricate mai nou nu mai au aceeasi calitate ca cele din vechime si chiar un clopot vechi fisurat sau spart poate scoate sunete disorsionate deranjante, cu privire la orele la care se trag clopotele...pas...nu prea ai ce face#-o:stunned:

cei de la mediu pot verifica limita poluarii fonice a acelor clopote si daca se depaseste limita admisa poti solicita inlocuirea acestora!!!

parerea mea !!!:sorry:
Sah, Othellox:stunned::stunned:
Ai vazut ce scrie mai sus ?=D>

Poate ca in vechime oamenii erau mai credinciosi si nu erau deranjati de clopote.Cine stie.:)

Vezi ce a scris si Icsulescu.
Mie mi-a placut.

Daca bisericile ar fi construite pe camp nu toti credinciosii ar putea merge acolo.:)
Ar insemna sa ne batem joc de oamenii cumsecade si cinstiti, sa le rapim si ultimul refugiu de liniste.:(

avocat Claudiu Lascoschi

sserafim a scris:

o naratiune nu poate fi ABROGATA nici macar partial se vorbeste de ce a fost si de ce va fi asta daca sti sa citesti si printre randuri!

Pentru crestini biblia nu e o simpla naratiune ci o LEGE si ca orice lege poate fi si schimbata/abrogata (e si motivul ptr. care au aparut atatea versiuni de crestinism)... nu cred ca ai observat ghilimelele ori de cate ori am folosit cuvantul abrogat in referire la biblie...
Scuze de :offtopic:
... inca tot astept versetul din biblie care sa spuna ca e obligatoriu sa bata clopotele, eu inca sunt convins ca se exagereaza cu acest obicei...
Daca bisericile ar fi construite pe camp nu toti credinciosii ar putea merge acolo.

N-am zis sa construiasca bisericile numai pe camp ci sa bata clopotele numai la bisericile de pe camp nu in orase, sau macar sa bata formal clopotele daca tot tin neaparat sa le bata dar cu izolare fonica si sa se auda doar in biserica... si chiar tu ai spus " ultimul refugiu de liniste"... cu clopotele alea numai liniste nu e :).
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

Alte discuții în legătură

O biserica de cartier deranjeaza zilnic linistea comunitatii klehus klehus In urmca cu aproximativ 1 an de zile in dreptul cladirii in care am domiciliul s-a daramat un parc pentru copii pentru a se construi o biserica fara a intreba ... (vezi toată discuția)
Zgomot clopote ora 6.00 sce76 sce76 Buna ziuaocuiesc intr.un mic oras armenesc,in apropiere unei catedrale armenesti ,unde in fiecare zi la orele6,12,20 se difuzeaza inregistrarea unor clopote, ... (vezi toată discuția)
Sistem audio tip portavoce la biserica din fata blocului de locuințe catadtst catadtst Biserica din fata blocului de locuine a montat sistem audio de tip portavoce cu care deranjeaza toti locatarii in fiecare Duminica si alte zile de sarbatori ... (vezi toată discuția)