avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1194 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... popriri pe salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

popriri pe salariu

Exista vreo lege in care se specifica vreo limita in care se pot face popriri pe salariu? De exemplu 50%? Imi pot pune propriri pe salariu incat sa raman in mana cu 250 ron?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:54, 1 August 2011
Da se poate poprii pana la 50% din salariu in cazul in care pe numele dumneavoastra sunt mai multe titluri executorii. Adica atunci cind aveti mai multe debite.
mediere a scris:

Da se poate poprii pana la 50% din salariu in cazul in care pe numele dumneavoastra sunt mai multe titluri executorii. Adica atunci cind aveti mai multe debite.

Mi se pun propriri de 70-80% si mai raman in mana cu vreo 250 ron. Este normal, chiar si in cazul mai multor titluri executorii? Sau ar trebui sa fie maxim 50%? In acest caz, ce lege si articol prevede acest lucru? Pt ca cei de la serviciu spun ca nu exista nici o lege care sa prevada limita maxima a ponderii valoriilor popririlor din salariu.
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
Alina2011, utilizator
Art. 169. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
jondoe1 a scris:
Art. 169. [reţinerile din salariu]
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Multumesc frumos! acum am pe ce baza sa ma bat cu cei de la salarizare ;)
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
Alina2011, utilizator
Dar cred ca este art 164... :D Oricum merci de sugestie, ca asa am reusit sa gasesc ;)

Alte discuții în legătură

Popriri salariu Alina2011 Alina2011 Exista vreo lege in care se specifica vreo limita in care se pot face popriri pe salariu? De exemplu 50%? Imi pot pune propriri pe salariu de vreo ... (vezi toată discuția)
Codul muncii amalia20 amalia20 daca in codul muncii la art 169 zice ca proprirea de 50% sa nu se faca in fiecare luna si angajatorul (contabilul **zice ca nu poate sa ia ... (vezi toată discuția)
Proprire salariu softloom softloom Buna ziua. Imi puteti spune care este procedura in cazul unei propriri pe salariu? Cat la suta din salariu se ia si daca suma care se ia imi plateste din ... (vezi toată discuția)