avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva

Buna ziua.
Mama mea lucreaza la o institutie de stat care a decis o concediere colectiva (disponibilizare colectiva ). Din pacate nu pot sa fac publice datele deoarece nu s-au dat inca deciziile (si nici nu am voie pe forum). Criteriile de deprtajare au fost vechimea in munca , calificative si competente rezultand astfel o nota finala. S-a semnat un proces verbal in data de 13.07.2011 de catre conducere si sindicat in care s-au stabilit criteriile.
Au fost afisate listele cu cei care urmeaza a fi disponibilizati. Angajatii care au avut note mari binenteles nu au fost disponibilizati. Insa problema este urmatoarea. Au fost pastrati angajatii care au avut note mai mici decat unii salariati care, atentie, nu aveau varsta de pensionare (dau aici exemplul mamei mele 55 de ani ca varsta si 33 de ani si 6 luni vechime in munca) , dar in dreptul acestora s-a trecut expresia: PROPUNERE DE PENSIONARE (fara ca acest criteriu sa existe in procesul verbal). Niciunul nu se incadreaza la pensionare anticipata ( numai la anticipata partiala).
Intrebarile mele sunt:
1. Exista o baza legala prin care se poate face acest lucru?
2. Se poate contesta in instanta pe motiv de discriminare pe baza de varsta?
3. Aceasta "PROPUNERE DE PENSIONARE" este doar o "smecherie" a conducerii, iar in momentul in care oamenilor li se va da chipurile decizia, aceasta nu va fi decat o propunere de pensionare, iar cei care o vor semna (multi semneaza fara sa citeasca), sa semneze de exemplu si renuntarea la anumite drepturi (salarii compensatorii)?
4. Daca exista aceasta propunere de pensionare ea este obligatorie sau numai daca angajatul accepta?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: adina1980 , utilizator 08:26, 2 August 2011
Contestati intai la unitate masurile luate, la 55 ani nu poate iesi la pensie anticipata, numai daca ar fi lucrat in conditii deosebite si/sau grele de munca prin care s-ar fi obtinut o reducere a varstei de pensionare de maxim 10 ani.
Orice tranzactie prin care s-ar obtine renuntarea la un drept (salariul compensatoriu, de ex.) prevazut de C. Muncii este nula.
Si daca mama mea este in concediu medical incepand de joia trecuta? Ma refer cum poate face contestatia din moment ce este in concediu?
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
adina1980, utilizator
adina1980 a scris:

Si daca mama mea este in concediu medical incepand de joia trecuta? Ma refer cum poate face contestatia din moment ce este in concediu?

Prin imputernicire
emil6702 a scris:

adina1980 a scris:

Si daca mama mea este in concediu medical incepand de joia trecuta? Ma refer cum poate face contestatia din moment ce este in concediu?

Prin imputernicire

Dar nu trebuia sa fie instiintata in scris? Cum afla daca este pe lista de disponibilizari? Acestea s-au afisat azi.
Dar pentru o persoana care este in concediu de odihna?
Va rog frumos daca cineva poate sa raspunda in prininta instiintarii. Am mare nevoie de raspuns pana maine. Din ce mi-a zis mama mea s-au depus astazi contestatii. Dar cum poate dansa sa afle de disponibilizari din moment ce este in concediu mediacal? La fel pentru o persoana ce este in concediu de odihna. Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Concediere in perioada concediului de odihna legal ContSters23466 ContSters23466 DORESC SA MI SE SPUNA SI MIE DACA ESTE CORECT SA FIU CONCEDIATA IN PERIOADA DE CONCEDIU DE ODIHNA LEGAL. Si acum sa va spun detaliile. In 22 august 2003 am ... (vezi toată discuția)
Abuz in restructurarea locului de munca kosmyn kosmyn Acum 3 ani de zile mi-a fost afectat un teren de catre exploatarea miniera iar ca drept despagubire am semnat o conventie de angajare pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Concediere O persoana este concediata, cu toate ca este unic intretinator de familie. In CM scrie la Concediere ca este interzisa aceasta in urm. cazuri : ... cazuri ... (vezi toată discuția)