Locuiesc la etajul V intr-un bloc cu 10 nivele. Baza balconului de deasupra mea (de la etajul VI) este fisurat pana la fierul-beton si lipsesc din ea bucati de zidarie. Administratoarea blocului nostru mi-a impus sa suport eu cheltuielile de reparatie, insistand ca este de datoria mea sa ma ocup de acest lucru (deoarece, dupa cum a spus, "aceasta baza este acoperisul balconului meu"). In conditiile in care in schita casei se mentioneaza ca eu sunt proprietar pe un numar de camere + dependinte, inclusiv balconul meu, este de datoria mea sa ma ocup si de repararea bazei balconului vecinilor?
Astept cu interes un raspuns,
Multumesc,
Anca_Macrina
Proprietatea, in cadrul asociatiei de proprietari, este reprezentata prin proprietatea individuala si proprietatea comuna – despre asta era vorba.
Proprietatea individuala (apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat cea de locuinta) apartine exclusiv proprietarului si este un bun al sau, asupra caruia poate decide in deplina libertate. Fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuinta consta din suprafata cuprinsa intre zidurile, subdiviziunile dintr-un apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuinta si zidurile de perimetru cu suprafata interioara a acestora.
Zidurile interioare, podelele si tavanele se considera ca facand parte din apartament, respectiv din spatiul in care sunt cuprinse.
Zidurile de invecinare intre apartamente si/sau spatiu fac parte in cota-parte egala din fiecare dintre acestea.
Sunt considerate ca fac parte din proprietatea individuala si dependintele situate la acelasi nivel sau la niveluri diferite, nelegate structural de apartamentul sau de spatiul respectiv, dar facand parte din acesta.
Proprietatea comuna include toate partile din condominiu care nu sunt parti dintr-un apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuinta. Toate aceste parti formeaza obiecte ale coproprietatii fortate, adica ale starii de indiviziune fortata si perpetua, destinate a fi utilizate in comun de proprietari.
Proprietatea comuna include urmatoarele:
terenul aferent constructiei,
fundatiile,
fatada,
intrarile,
suprafata exterioara a zidurilor de perimetru ale proprietatii individuale,
scarile comune, casa scarii, casa ascensorului,
ascensorul,
trotuarele,
centrala termica / punctul termic,
canalizarea,
instalatiile de apa si incalzire centrala, de gaze, electricitate si telefonice de la punctul de bransament sau de racordare la reteaua stradala (exclusiv acesta) pana la punctul de racord la instalatia interioara a apartamentului sau spatiului cu alta destinatie decat cea de locuinta,
culoarele cladirii,
subsolul sau nivelul tehnic,
incaperea destinata depozitarii gunoaielor,
instalatii de ventilatie,
acoperisul si invelitoarea acestuia, antena si cablul TV pana la priza de bransament.
Suprafetele exterioare zidurilor de perimetru ale proprietatilor individuale, podelele si tavanele din jurul acestor proprietati si orice conducte, cabluri, linii de utilitati, care trec prin acestea si care deservesc mai mult de o asemenea proprietate, sunt considerate obiecte de folosinta comuna, fiind supuse starii de indiviziune fortata.
(verificati regulile din acord de asociere, regulamentul asociatiei de proprietari, precum si hotararilor si rezolutiilor adoptate legal de catre asociatia de proprietari).
Parte comuna
ciungu
Buna ziua,
Daca un proprietar si-a construit balconul (locuieste la parter)avand autorizatiile necesare,acel balcon face parte din partea comuna? (vezi toată discuția)