avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere penala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere penala

m-am hotarat sa imi dau seful in judecata pentru neplata salariului timp de 3 luni de zile si a contributiilor catre stat, in cazu in care acesta nu are nimic pe numele lui mai am vreo sansa sa imi recuperez salariul? sau ma indrept impotriva lui pe parte penala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 2 August 2011
In ce sens sa va indreptati impotriva acestuia pe parte penala? Pentru ce infractiune? Nu vad o solutie viabila in penal, ci mai degraba pe latura civila, pe dreptul comun, cauza avand ca obiect pretentii - drepturi banesti, caz in care angajatorul va fi obligat de catre instanta sa faca dovada platii drepturilor salariale si a obligatiilor catre stat. In atare situatie, va sfatuiesc sa va angajati un aparator, astfel incat sa aveti reale sanse de castig in fata instantei, urmand ca aceste cheltuieli pe care le-ati face cu onorariul avocatial sa le recuperati in cadrul procesului respectiv, prin solicitarea la obligarea angajatorului la plata cheltuielilor de judecata. Cu stima.
Ramona1982 a scris:

m-am hotarat sa imi dau seful in judecata pentru neplata salariului timp de 3 luni de zile si a contributiilor catre stat, in cazu in care acesta nu are nimic pe numele lui mai am vreo sansa sa imi recuperez salariul? sau ma indrept impotriva lui pe parte penala?


1. Pe partea penala nu pea aveti cm sa va indreptati impotriva acestuia, decat printr-o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala - legea nr.241/2005
Art. 6. - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

2. Promovati un litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati salariul si contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de dvs. Actiunea trebuie sa vizeze toate contributiile sociale datorate.
Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati si este scutitat de plata taxelor de timbru.

3. Daca considerati ca va descurcati singura nu este obligatorie angajarea unui avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata contributiei la casa de pensii si onorarea contractului de munca marta1965 marta1965 Buna seara,am o problema cu contractul de munca la firma unde am fost angajat ,cei de acolo nu au platit contributiile la casa de pensii,si nici nu au trecut ... (vezi toată discuția)
Actionarea in justitie a angajatorului elenagabi elenagabi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Angajatorul unde lucrez nu a platit contributiile, nici cota retinuta din salariul angajatilor. Am ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor de catre angajator Poesia74 Poesia74 Buna seara, In cazul in care angajatorul nu a platit 2-3 luni contributiile la stat, risc sa nu pot beneficia de indemnizatia pentru copil timp de 2 ani? Ce ... (vezi toată discuția)