avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire pe salar sau executare bunuri ?
Discuție deschisă în Executare silită

poprire pe salar sau executare bunuri ?

Buna ziua!
in urma cu cativa ani am facut o greseala ff mare. Am facut pe numele meu pentru un "prieten" un credit pentru bunuri cumparate de la un magazin de electrocasnice in valoare de circa 10.000 lei. Impreuna cu aprobarea creditului, banca mi-a oferit si un card de credit cu o limita de 7.000 lei, pe care eu, foarte istet fiind i l-am inmanat tot "amicului". In primele luni s-au achitat ratele la credit, dar dupa o perioada amicul nu a mai achitat deloc, mai mult, consumand si limita de creditare. mentionez ca creditul a fost facu fara garantie imobiliara, fara alti codebitori sau giranti, nici macar sotia nu este girant. bineinteles ca faptul ca nu a achitat o perioada f lunga de timp a determinat ca banca sa obtina de la judecatorie acceptul privind executarea silita. Intrebareaq mea este, in ce fel se va face executarea silita ? prin poprire asupra veniturilor sau au dreptul sa faca executarea bunurilor chiar daca bunurile sunt si pe numele meu si al sotiei iar creditul este doar pe numele meu ? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: karmelika , utilizator 12:18, 5 August 2011
Banca poate proceda la recuperarea sumelor ce i le datorati apeland la oricare din cele doua modalitati de executare silita,putand recurge concomitent la ambele.
Referitor la bunuri,pot fi executate doar bunurile urmaribile proprii ale dumneavoastra iar in situatia in care din valorificarea acestora nu isi acopera integral creanta,poate recurge si la urmarirea cotei parti ce va revine din bunurile comune.
dar in cazul in care apartamentul este cumparat prin credit ipotecar, fiind pus ipoteca la alta banca (la care ratele sunt achitate in termen), banca la care am datoriile poate in vre-un anume fel sa actioneze pentru recuperarea creantelor prin valorificarea apartamentului ?
In aceasta situatie banca nu poate recurge la executarea imobilului ipotecat in favoarea altei institurii bancare urmand sa se indrepte asupra bunurilor mobile si asupra surselor de venit.
Indraznesc sa am o parere diferita de cea exprimata de ”xerex”. Banca poate proceda la executarea silita a imobilului, chiar daca o alta banca are inscris asupra acestuia un drept de ipoteca. Numai ca:
- a doua banca este creditor chirografar in raport cu prima
- daca imobilul este detinut in copropritate cu sotia sau alta persoana, ar trebui intai sa ceara partajarea bunului pt. a urmari doar cota ce vi se cuvine
- data fiind ipoteca deja inscrisa a celelilalte banci, chiar daca a doua banca ar realiza executarea, din sumele obtinute va achita sumele pe care le datorati celei dintai la creditul imobiliar si apoi, daca mai raman bani, va recupera si ea cei 17.000 lei.
Avand in vedere ca acesta procedura ar fi greoaie si exista riscul sa nu-si recupere creanta, a doua banca se va multumi cred, doar cu poprirea pe salariu si pe conturile pe care le aveti deschise la banci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exacutare silita addinastancu addinastancu Buna ziua, Am primit o executare silita pe bunuri mobile sau proprire asupra eventualelor disponibilitatii banesti. Intrebarea mea este daca nu detin niciuna ... (vezi toată discuția)
Executare silita Lorena_Teo Lorena_Teo Buna ziua. Am o intrebare. Cumnatul meu a cumparat acum 2 ani un laptop de la o firma si i-au stat ca giranti sotul meu si soacra mea. Insa cumnatul meu nici ... (vezi toată discuția)
Executare silita mihaelavrinceanu mihaelavrinceanu daca o banca a pus poprire pe veniturile debitorului si a girantilor,banca are voie sa faca executare silita si la imobilul unui girant.Mentionez ca la ... (vezi toată discuția)