avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contestatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contestatie

vreau sa fac o contestatie a decizie de desfacere C.I.M. pentru ca angajatorul ma provocat ca sa semnez demisia (preavizul)in timpul preavizului am fost in concediu de odigna .
azi am primit decizia de desfacere C.I.M.
incepand cu data de 26 07 2011 firma dispune pt desfacerea c.m.i conform art55 lietra b din codul munci cea ce in termen de 5 zile trebuie comunicat salariatului deci 5 zile 26 27 28 29 1 azi e data de 2 deci firma a incalcat legea
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:21, 2 August 2011
pentru a inceta contractul individual de munca cu art. 55 lit. b ar trebui sa existe si un acord expres din partea dvs. cu privire la incetarea contractului (un acord scris), in lipsa acestuia decizia de desfacere este nula. De altfel eu unul consider ca intr-o astfel de situatie emiterea unei decizii nu este necesara deoarece actul privind incetarea este insasi cererea de incetare aprobata de angajator (inregistrata in corespondenta firmei). Decizia este un act unilateral ceea ce este incompatibil cu acordul comun de vointa.
Nu cedati santajului si nu semnati demisia cu preaviz, practic angajatorul incearca sa se acopere.
in ceea ce priveste termenul de comunicare intr-o astfel de situatie nu avem un termen expres de comunicare, iar calcularea unui astfel de termen nu este corecta cum o faceti dvs. - termenele se calculeaza pe zile libere conform art. 101 din Cod Procedura Civila adica prima si ultima zi nu se numara. Deci ultima zi ar fi 3 august
multumes pt raspunsul dvs
si in cazul in care am semnat preavizul demisia si mi sa acaptat
eu pot cere anularea lui findeu rugat,indreptati,t provocat sami semnez demisia si sa plec
asta sa intamplat luni cand mam dus la lucru si in timpul serivciului colega cu care am lucrat sa luat de mine si era nevoie sa chem sefa zonal iar ea a chemat sefa care a inceput sa srtige si sa ma vinoveasca far sa ma intrebe ce sa intamplat si atuncea eu am spus ca plec acasa deci nu am spus ca plec definitiv conform C.I.M. trebuia sa ma sanctioneze pt parasirea locului de munca sau trebuia sa ma sanctioneze conform art 264 din codul munci
dar ea a zis dute dar maine hai semneazati demisia si esti liber sa pleci definitiv in cazul in care nu semnezi demisi te voi pune cinci zile nemotivat dupa care pot sa te dau afara fara nici un risc pentru acet lucu aj vrea da contstez decizia desfacere C.I.M. dar nu sti ce sa scriu in formularul contestatiei impotriva desfaceri a C.I.M.
iar anca un lucr firma are sediul central in cluj iar sediul secundar in tg mures si pe decizie nu scrie ca eu unde pot deune contestatie la cluj sau in mures
multumesc
Daca ati semnat e greu sa dovediti ca ati fost constrans, asa ca lasti-o balta. oricum demisia este cu preaviz, perioada in care sunteti obligat sa va prezentati la munca conform art. 81 din Codul Munci, afara doar de situatia in care demisia a fost aprobata fara preaviz. Daca nu va prezentati la munca in perioada de preaviz va poate concedia disciplinar.
Contestatia se face Tribunalul din judetul unde locuiti, deci la Tg. Mures.
Amenintarea cu 5 zile nemotivat putea fi combatuta in instanta daca se aplica. Puteati face dovada ca ati fost la munca: cu acte, martori etc
Nu confundati demisia cu incetarea c.i.m. cu acordul partilor .. ori s-a incetat c.i.m. ca urmare a demisiei dvs, ori cu acordul partilor.
Demisie cu acordul partilor nu exista.

Nu scrie nicaieri ca termnul de comunicare a deciziei de incetarea ac.i.m. este de 5 zile , prin urmare angajatorul nu a incalcat legea.

:offtopic:
Deschizand mai multe topicuri cu aceeasi problema , incalcand Regulamentul de postare, ne veti induce in eroare cu privire la situatia de fapt... ceea ce s-a intamplat si in acest topic referitor la temeiul de drept al incetarii c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre preaviz Roger25 Roger25 Buna ziua, Situatia e in felul urmator: in data de X am depus preavizul de 20 zile lucratoare pentru a-mi da demisia din firma (vroiam sa ma angajez la alta ... (vezi toată discuția)
Demisie sanducatanas sanducatanas Un salariat,ospatar,isi depune demisia la 17.10.2011.Conform Legii i se acorda un preaviz de 20 de zile.Salariatul nu se mai prezinta la serviciu din data de ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz UnDac UnDac Buna, M-am angajat de ceva vreme si la inceput era totul lapte si miere. Apoi am aflat si ce era dupa gard. Salariul nu e cat mi s-a spus la interviu, ... (vezi toată discuția)