am avut un contract de munca pe perioada determinata (4 luni) care se incheie pe 10 august 2011....in contract scrie ca trebuie sa fiu anuntata cu 20 de zile lucratoare inainte in caz de incheierea colaborarii....astazi, 02 august, am fost anuntata ca nu se va prelungi contractul. ceea ce vreau sa intreb este :
1- am drept la concediu? si sa cer zilele ramase concediu?
2- pot comenta ca nu am fsot anuntata cu 20 de zile lucratoare inainte? si ca m-au anuntat doar cu 6zile?
3- motivele date nu sunt intocmai adevarate...pot contesta decizia?
4- se poate vorbi de somaj?
Acel termen la care se refera ca trebuie sa va anunte din timp, e in cazul in care se intrerupe activitatea inainte de finalizarea celor 4 luni. Pentru ca prin natura lui, acest contract e clar ca tine perioada determinata stabilita.
Ei au facut bine ca v-au anuntat ca nu se mai prelungeste, pentru ca legal acest contract pe perioada determinata se mai putea prelungi cu inca o perioada de cateva luni.
- Contractul de munca incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data prevazuta in contract, daca partile nu decid prelungirea acestuia.
- Da, pentru perioada lucrata aveti dreptul la concediu de odihna. Daca pana la finalizarea contraului nu va luati zilele de concediu atunci cestea vor fi compensate in bani.
- Daca aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cereri (norma intreaga) atunci puteti intra in somaj.
In acest caz, c.i.m. inceteaza de drept la data expirarii duratei pentru care a fost .... angajatoru nu este obligat sa va prelungeasca durata acestuia.
Cred ca termenul la care va referiti se refera la durata preavizului acordat in cazul demisiei sau a concedierii dvs . Legea nu prevede nicun termen in care se face denuntarea unilaterala a c.i.m.
Pentru perioada lucrata aveti dreptul la CO , in caz de neacordare se va compensa in bani CO neefectuat la incetarea c.i.m.
Da, beneficiati de somaj numai daca indepliniti si conditia stagiului minim de cotizare (minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii), intrucat temeiul de drept al incetarii - art.56 lit.i C.mun. - va da aceasta posibilitate.