as avea cateva intrebari ce tin de dreptul internetului.
1) poate fi definit ca fiind un site privat (nu public) un site care la accesarea lui apare urmatorul mesaj :
"Acesta este un site privat. Aveti acordul proprietarului siteului sa il accesati?
DA / NU "
2) ce valoare juridica are Disclaimer - ul?
Ma exonereaza de o eventuala raspundere civila (prejudiciu de imagine) daca afirm ca "acest site este un panflet", etc).
Ce va intereseaza, daca se considera a fi un delict a raspunde afirmativ la o intrebare de tipul "ai acordul meu pentru a accesa acest site?", urmand sa puteti cere daune daca cineva va consuma de exemplu banda de transfer fara a va fi prieten? In principiu consider ca in acest caz nu aveti sanse, din moment ce site-urile sunt prin natura lor publice si e normal a testa functionalitatile disponibile in cadrul browserui.
Altfel spus, pentru a permite accesul doar unor persoane, nu va puteti baza pe buna lor credinta, trebuie sa distribuiti o parola / alt criteriu de identificare pentru a-l face spatiu privat. Patrunderea fara drept intr-un asemenea sistem parolat este intr-adevar interzisa de lege.
Oricum, e interesanta intrebarea, pentru ca pe de alta parte exista site-urile de adulti care intreaba "Ai peste 18 ani", deci ar institui o prezumtie ca nu ai dreptul a accesa continutul lor fara a respecta acordul, dar totusi nu am auzit ca cineva sa sufere consecinte juridice la 17 ani ca a declarat fals.
Site-ul chiar daca apartine unei persoane fizice/firma este unul public. Mesajul cu DA/NU este de fatada sa inteleg, intrebare: Cum se obtine acordul proprietarului? Pentru a face site-ul un spatiu privat trebuie neaparat o parola la accesarea site-ului. Si aici nu ma refer la sectiunea Login (inregistrare membri). Referitor la Disclaimer depinde ce contine acesta textual, la fel depinde si felul site-ului (pentru adulti, gen can-can s.a.m.d.), dar cred ca exista destule "portite" pentru a da in judecata proprietarul unui site care prejudiciaza imaginea unei persoane spre exemplu. Poti pierde/castiga in instanta.