Buna ziua! As dori sa stiu daca conform legistlatiei Romaniei(codul Penal+codul Civil samd) sunt obligat sa divulg statutul meu hiv partenerilor cu care intretin relatii sexuale.Stiu ca exista legile care te obliga la teste inaintea casatoriei, stiu ca exista sanctiuni legale pt infectarea cu hiv (intentionata sau neintentionata ) dar as vrea sa stiu daca exista vreo lege care sa ma oblige explicit sa declar faptul ca am hiv partenerilor sexuali atunci cand intretin relatii sexuale cu ei pentru prima oara chiar daca in timpul raportulurilor sexuale intodeauna port prezervativ si sunt foarte protectiv.Nu intentionez sa infectez pe nimeni dar parca nici nu vreau sa divulg oricui faptul ca sunt seropozitiv(nu stiu cati ar mai vrea sa aiva o relatie cu mine, de orice fel).Daca exista legi care sa sanctioneze infectarea cu hiv cum se poate demonstra in instanta ca un anumit individ a infectat pe altcineva din moment ce individul infectat nu avea nici un test hiv inainte care sa demonstreze seronegativitatea lui,iar din moment ce nu exista teste care sa demonstreze ca virusul celui infectat se trage sau are vreo legatura genetica cu virusul infectatorului cum se poate demonstra clar si cu certitudine ca un anumit individ a infectat pe un altul din moment ce pana pot trece si 10 ani pana virusu se manifesta.Adica individu poate fi infectat cu mult dinainte ca sa intretina relatii sexuale cu seropozitivu dar facandu-si testu afland ca parteneru este seropozitiv afla ca si el este seropozitiv.Adica asta inseamna in instanta ca cel care afla acum ca este seropozitiv a fost automatat infectat de partenerul prezent chiar daca in realitate a luat virusu de mult din alta parte.Nu stiu dar mi se pare ca justitia are lacune pe acest domeniu si este discriminatorie si hazardata pe acest domeniu ,mai ales in ce prinveste seropozitivii.Nu de alta dar s-ar putea sa ma trezesc ca fiind gasit vinovat pentru infectare cu hiv chiar daca nu eu am infectat si asta doar din cauza ca nu am spus statutul meu inainte de a avea raporturi sexuale .
Buna seara.
Din cate stiu eu, conform legii 584/2002, ar exista urmatoarele situatii prevazute de lege cand un seropozitiv este obligat sa-si declare boala:
Pacientul este obligat să informeze medicul curant, inclusiv medicul stomatolog, cu privire la statusul său HIV, atunci când îl cunoaşte.
Persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA care îşi cunosc statusul de HIV pozitiv răspund, conform legii, pentru transmiterea voluntară a infecţiei, dacă aceasta s-a produs din motive imputabile lor.
Poate mai sunt si altele.
Chiar daca in Romania sunt legi care pedepsesc toate formele de discriminare a categoriilor defavorizate (seropozitivii fiind inclusi aici) care se pot confrunta cu un tratament de marginalizare ori respingere, eu consider ca aceste prevederi antidiscriminatorii nu se pot aplica atunci cand vorbim de angajarea unui raport sexual, care de regula trebuie sa fie liber consimtit si in deplina cunostinta de cauza. Nu trebuie confundata atitudinea unei persoane care, de exemplu, stiindu-l pe altul bolnav, indiferent de ce boala (chiar si o eczema pe piele) nu doreste sa stea la masa cu el. cu cea a unei persoane care nu vrea sa imparta patul cu el. pentru acelasi motiv. Se poate spune ca primul discrimineaza, pe cand in al doilea caz, nu, pentru ca refuzul unui raport sexual nu e o insulta sau o marginalizare.
Se spune ca dreptul unei persoane se termina acolo unde incepe dreptul altei persoane. Iar dreptul la sanatate este dreptul tuturor.
Deci, din cate stiu eu, nu exista o astfel de obligatie legala, asa cum ati postat dvs., ci doar una morala, si a carei incalcare poate avea consecinte legale. Pentru ca o persoana seropozitiva chiar daca isi ia masuri de protectie, prevede in fapt, chiar daca nu o doreste, ci doar accepta posibilitatea sa-si infecteze un partener in necunostiinta de cauza, daca masurile de protectie luate de el dau gres, (acestea putand fi ineficiente ori insuficiente), fiindu-i indiferent in fapt daca aceasta urmare se produce sau nu. Iar cele de mai sus s-ar incadra la o transmitere voluntara a infectiei. Alta ar fi situatia daca partenerul ar cunoaste riscurile si si le-ar asuma in mod constient, fiind inlaturata raspunderea.
Chiar daca anuntati persoana cu care intretineti raporturi sexuale sau chiar daca nu o anuntati, in situatia in care infectati acea persoana veti raspunde dpdv penal. Nu este o discriminare deoarece, nu va obliga nimeni sa spuneti tuturor oamenilor sa aveti acest virus, dar in momentul cand intretineti relatii sexuale, din pacate, sunteti limitat din cauza faptului ca sunt sanse sa infectati partenerul chiar daca va protejati. Desi nu doriti acest lucru, in timpul actului se poate intampla orice, se poate rupe prezervativul sau alte situatii neplacute si in mod normal dumneavoasra puteti sa prevedeti faptul ca partenerul poate fi infectat cu HIV, ati prevazut acest fapt numai prin faptul ca va interesati pe forum cu privire la situatie.
Retineti ca puteti raspunde penal si daca partenerul sanatos este de acord sa intretineti relatii sexuale si aceste s-a infectat, deoarece in aceasta situatie legea penala nu face diferenta daca a existat consimtamantul partenerului.
In concluzie, daca intretineti relatii sexuale cu persoane care nu au acest virus riscati sa raspundeti in fata legii dupa o infectare.
Imi pare foarte rau pt situatia in care va aflati, dar trebuie sa constientizati riscurile la care ii supuneti pe parteneri.
Cod penal Contaminarea venerica si transmiterea sindromului
imunodeficitar dobandit
Art. 309. - Transmiterea unei boli venerice prin raport sexual, prin relatii sexuale intre persoane de acelasi sex sau prin acte de perversiune sexuala, de catre o persoana care stie ca sufera de o astfel de boala, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit - SIDA - de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani.
Instanta de judecata va dispune masura de siguranta a obligarii la tratament medical.