Buna ziua! Ma confrunt cu o problema si nu stiu ce imi ramane de facut. Va rog ajutati-ma! Astfel: am fost in concediu, din prima zi de CO angajatorul m-a chemat sa dicutam... ca nu este multumit de mine si ca vrea sa incetam colaborarea (CIM de 9 luni pe perioada nedeterminata) Asadar, l-am rugat "sa ma dea in somaj" refuzand pe motiv ca "tine postul blocat" si el deja are pe cineva in locul meu. Eu, conform primei programe de CO trebuia sa revin la serviciu pe 1 august, insa cum el din prima zi de CO m-a anuntat ca doreste cat nai curand sa inceheie CIM, mi-a calculat restul zilelor de CO cuvenite si la sfarsitul perioadei sa ma duc sa fac eu o cerere de desfintarea CIM cu 55b. Dar, conform motivelor invocate de el pentru incetarea CIM eu cred ca ma incadrez perfect la art 61d din Codul Muncii. Acest 61 d are vreo repercusiune asupra angajatorului, de ce nu imi da o notificare, caci cred ca asa-i normal; cum ca el nu este multumit de mine?! Daca imi cere sa fac eu cerere de incetare a CIM nu este acelasi lucru cu ... demisia. Plus ca eu nu imi doresc incetarea si de aceea macar sa imi dea un art cu care sa ma incadrez la indemnizatia de somaj. Va rog mult analizati cele spuse si dati-mi un raspuns urgent caci pe 8 august trebuie sa ma intorc la serviciu si nu mai "ma primeste". La ultima discutie ieri, pentru ca nu am dorit sa fac cerea de incetare, m-a dat afara din cladire si mi-a spus ca o sa imi trimita pe mail o notificare cu obsente nemotivate. deci, va rog spuneti-mi ce mai pot face si in scurt timp pana maine sau cel tarziu, luni 8 august. Multumesc.
Nu va poate obliga sa semnati o cerere de incetare a contractului de munca.
Aveti absente nemotivate?
Banuiesc ca aveti cererea de concediu semnata si aprobata de angajator, deci nu poate spune ca ati lipsit nemotivat.
Daca nu veti semna cererea, va fi nevoit sa gaseasca o solutie pentru a va desface contractul de munca. In orice caz, aveti dreptul la un preaviz (cel prevazut in contractul dvoastra de munca), pentru a va cauta de lucru. Nu va poate spune pur si simplu sa nu mai veniti la lucru de maine.
Multumesc pentru interesul acestui subiect. Astfel, eu am facut o cerere de CO dupa ce mi-a spus ca nu mai doreste sa colaboram, mi-a "dictat-o" chiar administratorul, pentru o perioada ce acopera toate zilele de CO (calculate in ideea ca pe 08 august eu voi scrie acea cerere de incetare CIM. A luat-o, eu nu am niciun exemplar, nicio dovada clara ca mi-a aprobat-o. Insa el ma ameninta ca de pe 08 august ... imi va da absente nemotivate si .. nu va mai avea nevoie de nicio semnatura / cerere de incetare CIM. Ceea ce nu inteleg eu este urmatoarea treaba: de ce nu vrea sa imi faca o notificare cu acel 61 d si ma pune pe mine sa fiu eu cea care cere desfiintare, chiar daca nu este deloc asa? Nu este atat de usor sau...?
Domnule Valeriu Tudor va rog mult uitati-va pe cele scrise si spuneti-mi si parerea dumneavoastra, ca mai este asa putin timp pana pe 08 august si nu prea stiu "incotro s-o apuc" sa zic asa!
Multumesc inca odata celor ce imi acorda raspuns.
1.Nu va poate obliga sa depuneti o cerere pentru incetarea cim prin acordul partilor(55b-CM),atata timp cat dvs. angajat ,parte in contract nu doriti acest lucru.
Se mizeaza doar pe intimidarea dvs,nu cedati!
2.Ati pomenit despre faptul ca angajatorul va notifica asupra unor absente nemotivate,acestea nu ar trebui sa existe,aflandu-va in co aprobat de angajator.
Asadar dupa data de 1 august ,ati solicitat in scris si ati primit acordul scris sa vi se prelungeasca co,sau a fost doar o inteleggere verbala ?
Daca nu aveti o aprobare scrisa ,cu care sa dovediti aceasta prelungire pana in 8 august, se poate considera intervalul respectiv ca absentare nemotivata,deci clarificati situatia cu angajatorul,cat mai rapid in acest sens,nu asteptati data de 8.
3.La revenire ,continuati-va activitatea normal,dupa programul pe care il aveti si indeplinindu-va atributiile din fisa postului.
Daca spuneti ca v-ar fi argumentat ca nu corespundeti profesional,atunci angajatorul sa urmeze procedura indicata de Codul Muncii pentru acest caz.(61dCM).
@mihai_staicovici,
Acum observ ca ati revenit cu detalii asupra c.o.In acest caz dvs.nu aveti nicio dovada asupra faptului ca ati solicitat prelungirea si ca aceasta v-a fost aprobata.
Doar daca vi s-a calculat si indemnizatia corespunzatoare prelungirii,ati avea aceasta dovada.In caz contrar,ei pot invoca absentare nemotivata.
Daca nu aveti dovada ,pt.a evita consecintele ulterioare, as opina spre o intelegere amiabila ,adica "negocierea " cu angajatorul a unei sume compensatorii ,chiar daca legal nu este prevazut asa ceva,in practica am vazut situatii de gen,si semnarea cererii de incetare a rap. de munca prin acordul partilor.Chiar daca dreptatea este de partea dvs.o neglijenta (faptul ca nu aveti macar o copie dupa cerere,ca sa nu mai vorbim ca nu aveti un nr. de inregistrare)face greu de dovdit ca dvs.ati fost de buna credinta si v-ati increzut in cuvantul sefului,care iata s-a dovedit ca a speculat acesta neglijenta in favoarea sa.
Pai.. cererea facuta cuprinde zilele de CO (stabilite inainte sa decida ca nu mai doreste colaborare cu mine) pana la ultima zi care a aparut in urma anuntarii ca incheie CIM adica cuprinde perioada pana pe 08 august. Si... nu ma pot duce pe 08 sa continui ca si cum nimic nu s-a intamplat, deoarece nu mai primeste in incinta - din acest motiv ieri mi-a cerut sa fac toate cererile sa incheiem totul intr-o zi. Si degeaba ma duc pentru ca, de platit a decis ca ma plateste pana la data de incheiere a CO.
1.Deci,concret,cererea dvs.de co este facuta pt. perioada 1-8 august si ati plecat in co fara sa primiti confirmarea ca acesta cerere este aprobata.
2. Indiferent de aspectul cererii,dvs. trebuie sa va prezentati la lucru in data la care va expira co,angajatorul nu are dreptul sa va ingradeasca accesul in incinta unitatii al carui angajat sunteti!.Si in situatia in care s-ar intentiona o concediere ca urmare a absentelor,tot trebuie sa fiti prezent,pt. ca ei trebuie sa urmeze procedura specifica in aceasta situatie,adica ancheta disciplinara,decizie de concediere.
Inca o data,NU CEDATI LA INCERCAREA DE INTIMIDARE si prezentati-va la serviciu,chiar daca va fi necesara interventia ITM.
Ccc
RamonaI
Buna ziua am si eu o problema...momentan sunt in concediu de crestere a copilului pe o perioada de 2 ani, aceasta perioada ar inceta in februarie 2014....in ... (vezi toată discuția)