avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare apartament

va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune: acum ceva timp am achizitionat un apartament prin credit imobiliar. insa, din cauza ca nu lucram in tara, imprumutul a fost facut pe numele unei rude, care era salariat in romania. acum ,daca am terminat de achitat ratele, cum fac sa trec apartamentul pe numele meu? care e cea mai ieftina modalitate? mentionez ca nu exista probleme de alta natura, adica ruda care m-a ajutat nu-si aroga dreptul asupra casei,iar el este achitat integral de mine. multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ilincav , utilizator 11:44, 17 August 2008
Cea mai sigura modalitate este sa faceti contract de vanzare cumparare. Taxele insa, va cam costa.
In caz ca ruda nu are mostenitori rezervatari (copii, parinti, sot), incheiati contract de donatie.
In prealabil, consultati un jurist.
Eu recomand contract de vanzare-cumparare. Donatia se mai poate si revoca.
ªi eu recomand tot încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, mai ales că taxele notariale pentru încheierea unui contract de vânzare-cumpărare şi pentru unul de donaţie sunt identice. ;)
Evident, in anumite situatii, donatia poate fi revocata, dupa cum, se poate cere si constatarea nulitatii absolute a contractului de v/c pentru simulatie. Tocmai posibilitatea revocarii am avut-o in vedere cand am recomandat consultarea unui jurist, care in functie de imprejurarile concrete si reale va putea spune daca exista pericolul revocarii donatiei.
Apoi, taxele notariale sunt aceleasi, insa in cazul dobandirii dreptului de proprietate cu titlu de donatie, vanzatorul nu va fi tinut de plata impozitului de 2% ( 3%) datorat la transferul dreptului de proprietate. Impozit care, data fiind situatia, va fi achitat, mai mult ca sigur, de catre cumparator. Or, utilizatorul este interesat de modalitatea cea mai ieftina, nu neaparat cea mai sigura in care se poate efectua transferul si, dupa cum spuneam, nici incheierea unui contract de v/c nu este la adapost.
Ultima modificare: Duminică, 17 August 2008
Ilincav, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanz-cump sau donatie? madi1206 madi1206 Buna ziua! Bine v-am gasit! Sper sa ma puteti ajuta in urmatoarea problema: Apartamentul in care locuiesc este proprietatea mamei si tatalui meu ( este pe ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu procurator de fonduri ContSters128211 ContSters128211 mama,ca unic proprietar al unui imobil vrea sa mi-l vanda mie,singurul ei copil.eu fiind studenta nu am resurse financiare proprii fapt pentru care mama a fost ... (vezi toată discuția)
Donatie sau vanzare-cumparare apartament? chirileanucoca chirileanucoca as vrea sa stiu cum e mai avantajos un contract de vanzare -cumparare sau un act de donatie pentru un apartament .Mentionez ca se face doar un transfer de ... (vezi toată discuția)