avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Adeverinta de la Ministerul Educatiei Nationale
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Adeverinta de la Ministerul Educatiei Nationale

Buna ziua. Am sa va fac o descriere scurta ca sa nu va plictisesc cu detaliile mele. Sunt titulara a unei diplome de licenta obtinuta la o universitate de stat din Romania, dupa o durata a studiilor de 4 ani, inainte de introducerea ciclurilor Bologna in sistemul universitar. Conform art. 153, alin. (2), din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, diploma mea este echivalenta cu diploma de master in specialitate, citez alineatul mentionat mai sus: “Diploma de absolvire sau de licență a absolvenților învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate.”

Am nevoie de o adeverinta din partea Ministerului Educatiei Nationale care sa ateste ca diploma mea respecta conditiile prevazute in alineatul de mai sus, si este echivalenta in Romania cu o diploma de master. Ce lege as putea invoca in cererea mea pentru a obtine aceasta adeverinta din partea ministerului? Caut o lege care obliga ministerul sa-mi emita aceasta adeverinta. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 14:14, 2 Septembrie 2011
Multumesc pentru sfat :). N-am fost niciodata in audienta, cum functioneaza :">? E necesara vreo ordine de genul: 1. depun cererea; 2. astept raspunsul, 3. daca raspunsul nu vine in 30 de zile, cer audienta?
Depuneti cererea la registratura ministerului si mergeti in audienta cand are program de audienta directorul respectivei directii. Puteti urgenta, chiar obtine pe loc actul, daca tine de ei. Daca nu, veti sti cui sa va adresati. Raspunsul la cererea depusa la registratura poate veni oricand, pana la 30 de zile sau chiar peste 30 de zile. Dumneavoastra aveti un termen pentru depunerea dosarului, pe care nu-l puteti depasi.
Totusi, eu nu inteleg de ce va cere dv. sa prezentati o adeverinta care sa ateste o calitate pe care legea v-o confera. Romania a adoptat sistemul Bologna in anul 2004, prin Legea nr. 288 cu privire la organizarea invatamantului superior pe 3 cicluri (licente, master, doctorat). Incepand cu anul universitar 2005-2006 a demarat efectiv organizarea invatamantului superior pe cele 3 cicluri de studii. In anul 2008 a absolvit prima promotie de studenti ai ciclului de studii de licenta in conformitate cu principiile Procesului Bologna, iar incepand cu anul universitar 2008-2009 au dat admitere primii candidati la ciclul de studii de masterat ca studii universitare.
Cred ca ar fi bine sa solicitati si universitatii care v-a eliberat diploma o adeverinta, intrucat aceasta a facut planul de scolarizare, nu ministerul, si o vad mai in masura sa va raspunda la solicitare.
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
elena138, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Am o imagine mai clara acum. Credeam ca termenul pentru a raspunde la cererile adresate institutiilor publice este de 30 de zile.

Va inteleg nelamurirea (care e in acelasi timp si supararea mea), insa ei sunt straini de ceea ce se intampla in Romania. Nici o autoritate straina nu va sta sa caute prin legile romanesti, nu va cheltui timp sau resurse pentru a se asigura ca am dreptate atunci cand spun ca diploma mea de licenta este considerata ca master in Romania. De aceea, chiar daca le trimit legea, nu fac mare branza pentru ca oricine care se pricepe la putina editare de imagine ar putea modifica textul dupa cum ii convine. Nu pot sa le trimit nici link de download al legii de pe site-ul oficial al MECTS .

Daca pe diploma originala scrie licenta, o considera ca o diploma de licenta. E nevoie de o adeverinta din partea autoritatii care gestioneaza sistemul invatamantului in Romania pentru a-i convinge ca diploma mea este echivalenta cu master.

Tocmai faptul ca este o calitate conferita de lege, deci in Romania nu as avea nevoie de o asemenea adeverinta, face si mai dificila obtinerea ei.
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
Leri, utilizator
:) Cu placere!
Dar, termenul este de 30 de zile, insa acest lucru inseamna ca autoritatea poate raspunde in oricare zi din cele 30, nu mai tarziu de a 30-a zi, ca sa fie in termenul legal. Dar daca va raspunde in a 30-a zi, si ziua mai cade si intr-o zi de sambata sau duminica, va trimite raspunsul prin posta, cam cat timp trece?
Ce va spuneam eu, cu audienta, este ca puteti merge intai in audienta si apoi depuneti cerere sau le faceti in aceeasi zi ori in ordine inversa, fara a tine cont de termenul de raspuns la solicitarea scrisa.
Imi mentin opinia in legatura cu universitatea emitenta a diplomei, pentru ca avem autonomie universitara.
Oricum ati proceda, va urez succes si va rog sa postati si aici rezultatul!
:luck:
Multumesc pentru urare :). Am sa revin cu rezultatul final.

Legat de universitate, credeti ca mi-ar putea elibera o adeverinta care sa spuna ca diploma mea este echivalenta cu master in Romania?

Scriind mesajul anterior mi-a venit o idee si, impreuna cu ea, un nou semn de intrebare. Exista posibilitatea de a obtine o lege stampilata de o institutie publica? Daca ar fi sa trimit legea, stampila i-ar da o mai mare credibilitate. Stiu ca se poate face solicitare de informatii de interes public la minister, insa daca as cere legea nu stiu daca mi-ar fi trimisa cu o stampila aplicata (ideal ar fi o stampila pe foaia cu articolul care ma intereseaza).

Alte discuții în legătură

Diploma de invatamant superior de lunga durata 42MELANIA 42MELANIA Buna ziua, Diplomele absolventilor de invatamant superior de lunga durata sunt echivalente cu diplomele de master? Multumesc (vezi toată discuția)
Criterii de eligibilitate pentru ocuparea unei functii publice de conducere laura-ioana laura-ioana Buna seara! in situatia unor studii universitare de lunga durata, finalizate in 2006 cu titlul de Economist licentiat, mai este necesar master sau studii ... (vezi toată discuția)
Studii universitare initiate inainte de sistemul bologna laura-ioana laura-ioana Buna ziua. Diploma de licenta obtinuta in urma unor studii universitare de lunga durata de 4 ani, initiate in 2002 si finalizate in 2006, echivaleaza cu ... (vezi toată discuția)