avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ADMINISTRATORUL A VANDUT O MASINA A FIRMEI PRIN ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ADMINISTRATORUL A VANDUT O MASINA A FIRMEI PRIN CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE DE MANA FARA ACORDUL ASOCIATULUI UNIC

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati un pic.
Firma unde lucrez a avut mereu un singur asociat. In iunie 2010 , administratul societatii a vandut unei persoane fizice, fara acordul asociatului , o masina de-a societatii.
In iulie 2010 l-am scos din functia de administrator,el ramanand cu o functie de lucrator pana anul acesta.
In iunie 2010 seful meu i-a imprumutat masina fostului administrator. Acesta avand nevoie de bani a vanduto unei cunostinte printr-un contract de vanzare-cumparare batut la calculator si completat de mana. (nu este tipizat special pentru vanzarea cumpararea de masini).
In iulie 2011 seful meu a vrut sa-si ia masina inapoi. Avea a 2-a cheie a masinei. In acest mod el a luato si a aduso la firma.
Intre timp,noul "proprietar" ,a facut plangere la politie spunand ca masina este furata.
Politia, a gasit masina si le-a inapoiato lor.
Atunci am aflat ca masina fusese vanduta unei persoane.

dar, masina este pe firma atat la circa financiara cat si in contabilitate apare pe firma. Nu exista nici o factura taiata de la firma. Talonul si toate actele sunt pe firma.

Noul proprietar sustine ca a dat bani pe masina. Pe acel contract de vanzare-cumparare este scris de fostul administrator cum ca a primit o suma de bani. deasemenea contractul are stampila societatii.

Va rog sa ma indrumati cum sa procedez.
Noul proprietar nu vrea sa ne inapoieze masina.
Cei de la politie vor sa afle cine "a furat" masina de la noul proprietar.
Actele toate sunt pe firma.
A doua cheie este la firma.

toate se invart intr-un cerc.

Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez.
Seful meu vrea sa deadeclaratie la politie ca "noul proprietar' i-a furat masina la randul lui.

multumecs
Cel mai recent răspuns: ovidiu7676 , utilizator 20:35, 6 August 2011
contractul este valabil si transferul dreptului de proprietate s- a facut la data semnarii sale. Sunteti obligat sa cedati actele masinii si a doua cheie. orice preluare a maisinii de la noul proprietar este furt si patronul este invinuit de furt.

firma se poate indrepta impotriva administratorului deoarece acesta a pagubit-o prin nedepunerea banilor in cont / casa. Cumparatorul este de buna credinta, contractul este valabil deoarece administratorul are dreptul sa instraineze masina.

inmatricularea / rolul fiscal nu sunt constitutive de proprietate, sunt doar niste evidente birocratice.
in primul rand va multumesc pentru raspuns.

Acel contract nu este inregistrat nicaieri...si arata ca cel de aici [ link extern ] .
Ce inseamna asta... ca daca d-l fost administrator mai pune stampila pe 3 foi si le mai completeaza la mana poate sa vanda si celelate masini si ce o mai avea firma.
Pune data din trecut si gata?

Nu este factura taiata din contabilitate , nimic.
Nu mi se pare corect.
Iar noul proprietar este mama lui vitrega,sotia tatalui lui. Care nu se pot numi chiar cumparatori de buna credinta pentru ca ei stiau ca domnul urma sa fie scos din firma..

Trebuie sa existe o procedura legala
Multumesc
Exista insa este mai bine sa contactati un avocat care sa si analizeze actele inainte de a propune o solutie legala. Este in avantajul dvs ca cumparatorul are o legatura "speciala" cu vinzatorul
daca administratorul a vandut masina cu acte de vanzare cumparare cu semnatura si stamplia firmei fara sa emita factura fiscala este sustragere de a inregistra in contabilitatea a facturi,bilant eronat, etc.dar dvs. in calitate de asociat ati semnat bilantul, ati facut inventarul anual, ati facut descarcarea de gestiune sau ati semnat orice? Atentie aveti o parte de vina! trebuie sa emiteti factura si sa l incasati pe om inca o data si sa l dea el pe administrator pentru inselaciune ca nu ia dat chitanta cum prevede legea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
ovidiu7676, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat o masina furata ! liv.savu liv.savu Buna seara ! Ma confrunt cu o problema foarte delicata si am nevoie de niste sfaturi de la persoane specializate . Am cumparat o masina , care in urma ... (vezi toată discuția)
Sunt administrator unic la o societate in care fratele meu ma ajuta fara sa fie asociat. SC QUANTMED SRL SC QUANTMED SRL Sunt administrator unic la o societate in care fratele meu ma ajuta fara sa fie asociat. Am fost in conediu timp in care fara sa stiu fratele meu afacut o ... (vezi toată discuția)
Ce șanse am? Noni1977 Noni1977 In 2016 am luat împrumut de la cineva 7500lei si mi-a cerut ca si gaj sa facem act de vanzare-cumpărare pe masina mea si cartea de identitate a ... (vezi toată discuția)