avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare chiriasi care ocupa apartamentul fara contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare chiriasi care ocupa apartamentul fara contract

Buna ziua!

Sper sa puteti sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu urmatoarea situatie. Am inchriat o garsoniera unei familii cu 2 copii, fara a face un contract cu ei la momentul respectiv - primavara anului trecut. Aveam cunostinte comune, pareau seriosi oamenii. Insa dupa cateva luni au inceput sa nu mai dea banii de chirie la timp, uneori intarziind chiar cu 2-3 luni. Saptamana trecuta am observat ca sunt in urma si cu intretinerea pe cateva luni. Am dori sa ii evacuam, insa cel mai probabil nu o sa plece de bunavoie. Intrebarea mea este, din punct de vedere legal, daca putem sa ii dam afara din locuinta noastra. Urmatoarea problema ar fi ca garsoniera este pe numele bunicii mele, care a decedat in urma cu cativa ani si inca nu am facut o succesiune pe numele parintilor mei sau al meu. Dat fiind faptul ca nu avem niciun contract, ei ar avea dreptul sa ne dea in judecata daca ii evacuam cu forta?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: emilgeorgescu , utilizator 04:40, 14 August 2012
Nu-i puteti evacua in mod legal decat daca îi actionati in judecata, solicitand instantei sa pronunte o hotarare de evacuare. In acelasi proces puteti solicita obligarea lor si la plata contravalorii cheltuielilor de intretinere si a lipsei de folosinta pentru perioada cuprinsa intre data cand le-ati cerut sa paraseasca locuinta si data eliberarii efective.
Daca îi evacuati cu forta, acestia va pot face plangere penala pentru violare de domiciliu.
Actiunea in instanta nu o veti putea demara decat dupa obtinerea certificatului de mostenitor.
Pe viitor incheiati contract de inchiriere. Introduceti in contract un pact comisoriu de gradul IV privitor la rezilierea de drept si imediata a contractului, in caz de intarziere cu plata chiriei sau de acumulare a datoriilor la intretinere. Stabiliti si o clauza care sa va permita sa solicitati evacuarea chiriasilor odata ce a intervenit rezilierea contractului. Incheiati contractul la notariat, intrucat actele autentificate de un notar public constituie direct titluri executorii, fara a mai fi necesara actionarea in judecata in vederea obtinerii hotararii judecatoresti de evacuare.
Cu contractul astfel intocmit, va puteti adresa direct executorului judecatoresc, scutind cativa ani buni de procese.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
ContSters103772, utilizator
Domnule Amimanescu George am un contract de uzufruct determinat facut la un notar public care a expirat in ianuarie 2012 si de atunci si pana acum nu reusesc sa-i dau afara pe cei care au avut uzufructul determinat am ajuns sa cer ordonanta presedentiala care inca nu am ajuns pt termen.Dar e posibil va intreb sa nu fiu luat in consideratie de acesti oameni ? Cum ar trebui sa procedez? Va multumesc de un ulterior raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu gradul iv - reziliere de drept contract ce inchiriere vladion2005 vladion2005 Buna ziua. Am incheiat un contract de inchiriere, in calitate de proprietar, pe perioada ianuarie 2013-ianiarie 2015. Chiriasul a acumulat datorii la ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere bogosianu bogosianu chiriașul nu și-a asumat obligațiile din contract respectiv neplata utilităților din luna ianuarie și chiria din luna martie.am ... (vezi toată discuția)
Cerere evacuare chirias pentru neplata chiriei adriannn adriannn Buna ziua. Daca printr-o actiune in evacuare a chiriasului solicit numai evacuarea acestuia nu si plata facturilor restante, atunci taxa de timbru este de 10 ... (vezi toată discuția)