avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... NPLATA FACTURA SCADNTA - PERCEPERE PENALIZARI ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

NPLATA FACTURA SCADNTA - PERCEPERE PENALIZARI NESPECIFICATE IN CONTRACT SAU PRESARA CLIENTULUI IN EFECTUAREA PLATII

buna ziua ,
am urmatoarea problema
contract incheiat intre 2 societati comerciale ,
nu s-au specificat in contract penalizari
in prezent societatea a depasit cu 20 zile peste data scadenta
ce pot sa fac ?
pot percepe penalizari ?
si cum le calculez in baza unei legi ? multumesc .
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 17:37, 5 August 2011
Buna ziua,

nu puteti percepe penalitati de intarziere daca nu s-a prevazut astain contract.
O varianta ar fi daca exista penalitati prevazute pe factura DAR numai daca factura a fost acceptata prin semnatura sociala + stampila.
In cazul dvs. curge dobanda legala fiind un raport comercial.

Avocat Costi Boncu
DAca in contract nu s-a trecut clauza penala(penalitati) acestea nu poti fi calculate.
Nu exista o lege prin care se pot insera penalitati intr-un contract de vc.
ceia ce poti sa faci este sa somezi societatea datoare sa plateasca suma restanta, daca la cv exista un Bilet la ordin poti sa il investesti sa pui in executare or daca nu sa chemi in judecata pe baza contractului incheiat si sa cer instantei sa oblige la plata pe debitoare.
In nici un caz nu poti sa calculezi penalitati, deoarece ele nu sunt certe lichide si exigibile.
VA MULTUMESC PT RASPUNS

dobanda legala , ma puteti ajuta putin ,
cum se calculeaza ?

multumesc .
Domnule avocat COSTIB ONCU tin sa va contrazic. ICCJ a emis o decizie general obligatorie prin care argumenteza ca factura semnata si acceptata care are inclusa o clauza penala, acea clauza este nula.
george141414 a scris:

Domnule avocat COSTIB ONCU tin sa va contrazic. ICCJ a emis o decizie general obligatorie prin care argumenteza ca factura semnata si acceptata care are inclusa o clauza penala, acea clauza este nula.

Aveti acea hotarare? Ce nr are? O puteti trimite?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Peocentul de penalizari valica_21 valica_21 eu sunt in situatia in care semnez un contract cu o primarie.eu sunt o societate comerciala si nu stiu cat este procentul maxim de penalizari pe care pot sa-l ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati madalinatone madalinatone Buna ziua, Va rog frumos ma poate lamuri cineva cu calculul penalitatilor de intarziere? Am un contract in care este inserata clauza cu penalitate de ... (vezi toată discuția)
Putem emite factura pentru plata penalitatilor? mihaela vizintin mihaela vizintin De curand am pierdut un proces in care ceream plata penalitatilor de intarziere conform contractului. Cererea a fost respinsa pentru ca nu am emis factura ... (vezi toată discuția)