avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua.Sotia mea a plecat de acasa in chirie impreuna cu fetita(9 ani) in in luna aprilie.Motivul-diferente de caracter si distantare in timp.In iunie a inaintat si proces de divort.Apartamenul pe care-l avem acum l-am cumparat anul trecut in august astfel - 15000 eu din vinzarea unui apartament pe care l-am avut inainte de casatorie eu si 37000 eu - un credit facut la banca,pe numele meu,dar la care e trecuta si ea ca garant.Am mai facut imbunatatiri in apartament-CT,TMP,G,F,sanitare din bani tot din vanzarea apartamentului meu.
Mobila o avem din alt credit.Pe ea nu o mai intereseaza nimic.A zis ca nu are nevoie de nimic.Ideea e ca daca stiam ca va pleca,nu mai faceam tot efortul asta financiar...
Creditul la aprtament l-am platit de la inceput din salariul meu,la mobila platind ea,dar dupa ce a plecat,am ramas cu ambele eu:(
Intrebari-
1.Se poate face partajul in procesul de divort pe care-l avem pe rol?Abia a fost primul termen,in iunie,urmatorul e in septembrie.
2.Daca da,se poate rezolva cu o tranzactie in care sa spuna ca nu are pretentii la apartament si mobila?
3.In caz ca nu vrea tranzactie,ce drepturi are la apartament?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: calatorul , utilizator 12:12, 20 August 2008
Va multumesc mult pt raspunsuri.
As mai avea o problema,credeti ca as putea sa ma descurc singur cu acest proces?Din pacate chiar nu pot sa-mi permit un avocat...Platesc rate de 1400 ron pe luna,in timp ce salariul il am de 1000....
Am discutat cu cineva si m-a sfatuit sa depun o intampinare cu programul de vizitare al fetei.
Ce ar trebui sa fac pt.partaj?Pot discuta cu sotia si face o tranzactie,sa o duc pur si simplu la dosar?Sau sunt alti pasi de facut?:-/
pai daca intr-adevar nu va permiteti un avocat nu aveti alta cale decat sa va descurcati singur.daca sotia este de acord cu tranzactia lucrurile sunt mai usoare.prezentati tranzactia in instanta.
per a contrario, daca sotia nu este de acord, faceti dovezile mentionate mai sus.dvs sunteti cel care trebuie sa rasturnati acea prezumtie de comunitate asa ca interesul este mai mare din partea dvs.succes!
Nu puteti vorbi de partaj atat timp cat nu aveti o hotarare de divort definitiva si irevocabila, fiindca atunci se considera desfacuta casatoria !
Orice intelegere facuta in timpul casatoriei cu privire la o eventuala partajare a bunurilor comune este lovita de nulitate. Sigur ca exista o anumita exceptie de a solicita unei instante un partaj in timpul casatoriei, dar la Dvs. nu este cazul.
Daca discutam de procesul de divort si doriti sa aveti legaturi personale cu fata Dvs. va trebui sa faceti o cerere reconventionala, deoarece invocati un interes propriu si nu o intampinare, care reprezinta practic un raspuns, o aparare, la pretentiile sotiei, in cazul in care sotia a solicitat ca minora sa-i fie incredintata. In cererea reconventionala, intemeiata pe art. 119 din C. proc. civ. solicitati acest lucru (de a avea legaturi personale cu minora ...) precum si un program in acest sens, de exemplu, prima si a treia saptamana din luna, de sambata pana duminica intre orele ... si doua saptamani, o luna sau cat doriti, in timpul vacantelor scolare si a doua zi de Craciun, Paste, etc.
Cred ca la acest moment trebuie sa va canalizati atentia pe acest proces de divort si apoi sa va ganditi la un eventual partaj.
Daca cererea introductiva a vizat atat divortul cat si partajarea bunurilor comune, nu se va face nici un pas procedural cu privire la partaj pana nu se solutioneaza divortul.
Personal nu adopt aceasta modalitate, de a promova o actiune de divort si partaj prin aceeasi cerere introductiva, fiindca in acest caz, instanta care stie carte, ar trebui sa disjunga cele doua cauze, pe simplul motiv invocat mai sus si anume ca la pronuntarea partajului capatul de cerere privind divortul nu ar fi nici macar definitiv, asta asa ca acuratete juridica !
Pe langa toate acestea mai pot aparea si alte probleme...
Cat priveste partajul, parerea mea este de a va angaja un avocat, fiindca acolo pot aparea alte probleme de ordin procedural si s-ar putea sa nu va descurcati cu succes. Daca in cadrul procesului de divort instanta este obligata sa se pronunte cu privire la incredintare, pensie de intretinere, exercitand un rol activ foarte puternic, fiind vorba despre minori, in cazul partajului sa nu fiti asa siguri ca instanta va mai exercita acelasi rol activ si sa va sugereze sa faceti anumite probe. Oricum daca faceti o tranzactie, sa o cititi cu atentie inainte si nu o data si sa nu va fie rusine sau frica sa va impuneti un anumit punct de vedere, deoarece nimeni nu este obligat sa accepte anumiti termeni, fiindca aceasta este o intelegere scrisa incuviintata de catre instanta.
Va multumesc f mult pt raspunsuri.
Buna ziua,revin cu noi date ale problemei.
Am discutat cu sotia si,precum anticipasem cumva,s-a razgandit.Ea zice ca nu are nevoie de nimc,dar pt ca se gandeste la fata..vrea partea ei de apartament.Am discutat cu ea si i-am zis ca sa nu-si faca probleme,ca nu le voi abandona din pct.de vedere financiar,chiar daca m-a lasat intr-un impas finaciar crunt,dar...
Ce sanse ar avea sa primeasca ceva de la apartament?
Eu am chitantele prin care dovedesc ca am platit in fiecare luna rata din august anul trecut,de cand e facut creditul.Deci am fost impreuna din august pana in aprilie anul asta.
Ea este trecuta ca coimprumutat la credit.Contul e pe numele meu.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil ipotecat,obiect de partaj dupa recasatorire? tumi tumi buna ziua ,as vrea sa stiu daca apartamentul pe care l-am dobandit printrun credit ipotecar,incheiat pe numele meu, impreuna cu sotia din prima casatorie,si ... (vezi toată discuția)
Partaj danielaa76 danielaa76 Va rog, daca poate sa ma lamureasca si pe mine cineva: sotul meu a primit de la parintii lui un apartament, prin donatie, anul trecut, apartamentul l-am ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri comune AdiRoman AdiRoman Buna ziua , Situatia este urmatoare : Un imobil , respectiv casa , construita pe trenul bun propiu ( cumparat inaintea casatoriei ) cu un ... (vezi toată discuția)