Buna ziua
Sunt in situatia în care însorirea imobilului meu la solstitiul de iarna nu se respecta deoarece vecinul din curtea alaturata s-a mansardat imobilul, iar distanţa dintre clădiri nu este mai mare sau cel putin egala cu inalţimea cladirii celei mai inalte (Ordinul nr.536 din 23 iunie 1997 emis de către Ministerul Sanatătii, pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandărilor privind mediul de viată al populaţiei, art. 2 )
Mentionez ca cei de la Directia de Sanatete Publica mi-au raspuns ca ei nu emit acte in vederea obtinerii autorizatiei de construire si-mi recomanda sa ma adresez Primariei
Constructia s-a facut pe baza autorizatiei de construire emisa de catre Primarie, care nu considera necesar sa respecte Ordinul mai sus mentionat si nici sa ceara acordul vecinilor în cazul afectarii gradului de însorire ( Ordinului nr. 839/2009 emis de către Ministrului Transporturilor, Constructiilor şi Turismului art. 27)
Principala mea intrebarea este: daca vreau sa apelez la justitie trebuie sa am acest studiu de insorire facut in prealabil sau dupa deschiderea actiunii va fi desemnat un expert autorizat in acest sens.
O alta intrebare ar fi: ce sanse am, in conditiie precizate mai sus, sa reduc inaltimea unei mansarde care a fost construia intr-o luna asta insemnand practic transformarea mansardei intr-o invelitoare .
Multumesc anticipat
Nu puteti utiliza, de regula, probe extrajudiciare in instanta, au valoare scazuta si pot fi usor contestate.Instanta va numi un expert din lista exepertilor autorizati. Cit priveste sansele unmreaza sa le valorificati pe calea unei obligatii de a face de a strica mansarda care va creaza dificultati, insa solutia depinde de cum interpreteqaza instanta lexarea dreptului dv. de proprietate fata de gradul de insorire