avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CE SE POATE FACE?????
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CE SE POATE FACE?????

Prietena mea a divortat de sotul ei acum un an,i-au fost incredintati ei trei copii minori iar sotul urma sa plateasca in fiecare luna o pensie alimentara de 195lei(minima,ptr.ca nu are carte de munca),problema este ca acesta de 3luni nu a mai trimis aceasta pensie la copii,ce se poate face(este si el tatal copiilor?)unde ne putem adresa???va multumim!!!!
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 23:59, 5 August 2011
Formulati plangere penala impotriva ex-sotului, pentru abandon de familie, in forma prev de art 305, alin. 1 lit c, Cod penal, adresata Parchetului.
1. Plangere penala pentru abandon familial .

Art. 305. - Abandonul de familie
Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;
c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
Dacã pãrtile nu s-au împãcat, dar în cursul judecãtii inculpatul îsi îndeplineste obligatiile, instanta, în cazul când stabileste vinovãtia pronuntã împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei, chiar dacã nu sunt îndeplinite conditiile prevãzute în art. 81.
Revocarea suspendãrii conditionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul sãvârseste din nou infractiunea de abandon de familie.


2. Actiune in instanta pentru recuperarea platilor restante
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Se pot face mai multe:
1. Neplata cu rea credinta, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere, stabilita pe cale judecatoreasca este infractiune si il puteti baga in puscarie, daca faceti o plangere la politie.
2. Daca aveti hotararea judectoreasca definitiva si irevocabila solicitati unui executor judecatoresc punerea ei in aplicare.
3. Daca nu are venituri, nu faceti nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dragomirgeorge dragomirgeorge Am in intretinere doi copii minori,prin hotarire judecatoreasca,iar mama lor nu plateste pensie alimentara pe motiv ca nu are servici.Cum pot sa o determin sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara razvan38 razvan38 Sunt exceptia de la regula.Adica dupa divort fata care acum are 15 ani mi-a fost incredintata mie deoarece autoritatea tutelara si chiar fata a ales sa stea cu ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez sa primesc pensia alimentara? danutlucian13 danutlucian13 sunt divortat de sotie de un an jumate si copilul mia fost incredintat mie cu hotarare judecatoreasca,instanta a hotarat in hotararea de divort si de ... (vezi toată discuția)