buna seara am si eu o intrebare in legatura cu concedierea a 4 persoane, cum se poate face, in conditii nu prea complicate adica fara cercetari disciplinare sau anchete sau alte motivari.
multumesc.
Nu exista vreo forma de concediere legala care sa nu presupuna vreo cercetare, evaluare, invocarea unor motive. Ai la dispozitie doar una dintre formele legale de concediere: disciplinara, necorespundere profesionala, motive economice. Primele doua presupun: referat, convocare, comisie, raport, decizie. Cea pt motive economice, art. 65 C.M., presupune: decizie organ de conducere pt. reorganizare interna, justificare tehnico economica teminica prin care se explica necesitatea desfiintarii postului, acordare preaviz, decizie concediere.
Aceasta ultima varianta ar fi cea mai simpla metoda insa trebuie sa existe motive temeinice care sa nu aiba legatura cu persoana salariatilor pe care vrei sa-i concediezi. Pe de alta parte concedierea pt. motive economice este cea mai ”circumspecta” pentru instante si atata timp cat nu poti dovedi in concret ca dificultatile economice te-au determinat sa concediezi cei 4 oameni vei pierde si va trebui sa-i reintegrezi.
Sfatul meu este sa faci treaba bine de la inceput indiferent pentru ce varianta vei opta pt. ca altfel vei avea surprize in instanta si-ti vei plati salariatii pt lunile in care ei au stat acasa.
Cea mai simpla metoda este sa faceti cerere de incetare a c.i.m. cu acordul partilor ... sau daca sunt in perioada de baza , contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia - art.55 lit.b C.mun.