avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

buna seara am si eu o intrebare in legatura cu concedierea a 4 persoane, cum se poate face, in conditii nu prea complicate adica fara cercetari disciplinare sau anchete sau alte motivari.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:51, 6 August 2011
Nu exista vreo forma de concediere legala care sa nu presupuna vreo cercetare, evaluare, invocarea unor motive. Ai la dispozitie doar una dintre formele legale de concediere: disciplinara, necorespundere profesionala, motive economice. Primele doua presupun: referat, convocare, comisie, raport, decizie. Cea pt motive economice, art. 65 C.M., presupune: decizie organ de conducere pt. reorganizare interna, justificare tehnico economica teminica prin care se explica necesitatea desfiintarii postului, acordare preaviz, decizie concediere.

Aceasta ultima varianta ar fi cea mai simpla metoda insa trebuie sa existe motive temeinice care sa nu aiba legatura cu persoana salariatilor pe care vrei sa-i concediezi. Pe de alta parte concedierea pt. motive economice este cea mai ”circumspecta” pentru instante si atata timp cat nu poti dovedi in concret ca dificultatile economice te-au determinat sa concediezi cei 4 oameni vei pierde si va trebui sa-i reintegrezi.

Sfatul meu este sa faci treaba bine de la inceput indiferent pentru ce varianta vei opta pt. ca altfel vei avea surprize in instanta si-ti vei plati salariatii pt lunile in care ei au stat acasa.
Cea mai simpla metoda este sa faceti cerere de incetare a c.i.m. cu acordul partilor ... sau daca sunt in perioada de baza , contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia - art.55 lit.b C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz inaintea concedierii individuale rin rin Care este procedura corecta pentru concedierea individuala? Se inmaneaza direct decizia de concediere care cuprinde si termenul de preaviz sau prima data se ... (vezi toată discuția)
Concediere nemotivata bobolocu21 bobolocu21 Va rog sa-mi raspundeti si mie la o intrebare! Sunt tanara absolventa si am fost angajata acum 2 luni cu contract individual de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)
Acte concediere desfiintare post miha254 miha254 Buna, stie cineva cu certitudine ce documente trebuie sa emita societatea care doreste concedierea unui salariat datorita desfiintarii postului ocupat de ... (vezi toată discuția)