Buna ziua ,am urmatoarea problema : incepand din data de 10 februarie 2011 sotia mea lucreaza la o societate comerciala. Contractul de munca i s-a intocmit incepand cu data de 9 martie 2011 iar intre timp sotia a ramas insarcinata. Am rugat-o pe sotie sa se intereseze la angajator daca sunt platite la zi toate taxele si impozitele aferente salariului pentru a putea beneficia de asigurarile sociale si drepturile conferite de legile din Romania(concediu de maternitate, indemnizatie pentru cresterea copilului, etc ..). Raspunsul angajatorului a fost unul care ma revolta de-a dreptul: imediat dupa data semnarii contractului, respectiv 9 martie, a fost trecuta in concediu fara plata, fara sa i se aduca la cunostinta acest lucru, prin urmare fara sa existe o cerere din partea ei pentru acest fapt. Din cate cunosc eu, in perioada concediului fara plata nu se platesc contributiile sociale aferente salariului, prin urmare sotia nu este asigurata.
Va rog sa-mi spuneti ce pasi ar trebui urmati pentru a putea recupera prejudiciul creat.Mentionez ca am trimis un e-mail si la ITM , au fost inspectorii in control in data de 22 iulie, s-au confirmat cele expuse,si din cat am inteles s-a dat drept masura plata retroactiva a datoriilor la bugetul asigurarilor sociale pana la 25 august insa singurul lucru cu care ne-am ales sunt sicanele la care este supusa sotia din partea patronilor .Intre timp starea de sanatate a sotiei s-a inrautatit iar medicul de familie i-a recomandat cateva zile de repaus, respectiv concediu medical ,insa patronii incearca sa-i "fabrice" tot felul de imputatii si o forteaza sa-si dea demisia sau sa-i desfaca contractul de munca pe motive disciplinare. Va multumesc anticipat.
Daca sotia a fost pontata ilegal in concediu fara plata, desi a fost la serviciu conform programului normal de lucru, pentru reintrarea in legalitate ce acte trebuiesc intocmite de catre firma ? Eu i-am recomandat sotiei sa nu se prezinte la serviciu pana ce angajatorul nu i trimite un act oficial pentru reinceperea activitatii ( REVISAL, decizie pentru reinceperea activitatii, etc... ). Stie cineva in baza carui act se face intrarea in legalitate ?
Avind in vedere datele problemei, sotia dvs. poate sa stea acasa "mult si bine".
Angajatorul va considera ca a renuntat, sau poate chiar sa faca o cercetare disciplinara pentru "lipsa nemotivata" si sa-i desfaca indisciplinar contractul de munca.
Indicat ar fi sa se prezinte la serviciu, sa ceara "remedierea" situatiei iar in caz contrar sa promoveze actiune in instanta.
1. Daca sotia dvoastra semna fluturasii de salariu sau statul de plata, ar fi observat ca are zero lei la rest de plata si ca este trecuta in concediu fara plata
2. Daca ITM-ul a fost in control si a constatat ca sotia a fost trecuta in concediu fara plata desi a lucrat, in mod sigur a dat ca dispozitie intocmirea de state de plata si declaratii rectificative pentru perioada respectiva, in care sotia dvoastra apare cu zile lucrate. In acest fel va fi asigurata la sanatate, somaj, etc., pentru perioada respectiva.
3. Daca angajatorul ii face zile fripte, cea mai buna solutie ar fi sa ii desfaca contractul de munca prin desfiintarea postului ca sa poata beneficia de somaj.
In nici un caz nu trebuie ca desfacerea contractului de munca sa fie din initiativa sotiei.
4. Ca sa beneficieze de concediu crestere copil in varsta de pana la 1 an/ 2 ani, trebuie ca, pana la nasterea copilului, sa aiba 12 luni venituri, altfel nu beneficiaza.