Buna ziua ,am urmatoarea problema : incepand din data de 10 februarie 2011 sotia mea lucreaza la o societate comerciala. Contractul de munca i s-a intocmit incepand cu data de 9 martie 2011 iar intre timp sotia a ramas insarcinata. Am rugat-o pe sotie sa se intereseze la angajator daca sunt platite la zi toate taxele si impozitele aferente salariului pentru a putea beneficia de asigurarile sociale si drepturile conferite de legile din Romania(concediu de maternitate, indemnizatie pentru cresterea copilului, etc ..). Raspunsul angajatorului a fost unul care ma revolta de-a dreptul: imediat dupa data semnarii contractului, respectiv 9 martie, a fost trecuta in concediu fara plata, fara sa i se aduca la cunostinta acest lucru, prin urmare fara sa existe o cerere din partea ei pentru acest fapt. Din cate cunosc eu, in perioada concediului fara plata nu se platesc contributiile sociale aferente salariului, prin urmare sotia nu este asigurata.
Va rog sa-mi spuneti ce pasi ar trebui urmati pentru a putea recupera prejudiciul creat.Mentionez ca am trimis un e-mail si la ITM , au fost inspectorii in control in data de 22 iulie, s-au confirmat cele expuse,si din cat am inteles s-a dat drept masura plata retroactiva a datoriilor la bugetul asigurarilor sociale pana la 25 august insa singurul lucru cu care ne-am ales sunt sicanele la care este supusa sotia din partea patronilor .Intre timp starea de sanatate a sotiei s-a inrautatit iar medicul de familie i-a recomandat cateva zile de repaus, respectiv concediu medical ,insa patronii incearca sa-i "fabrice" tot felul de imputatii si o forteaza sa-si dea demisia sau sa-i desfaca contractul de munca pe motive disciplinare. Va multumesc anticipat.
Pai tocmai asta e problema, ca in afara de contractul de munca ( 1 exemplar il avem si noi, semnat+ stampilat de catre angajator) , sotia nu semnat nici un alt act in firma - stat de plata,cerere CFP,etc ...
Daca deschidem actiune in instanta , putem cere si daune morale( in afara de drepturile salariale cuvenite si neachitate) ? Care ar fi costurile totale si durata unui asemenea proces ?
1. Fiind litigiu de munca nu se platesc taxe judiciare ... daca va angajati avocat, atunci veti suporta onorariul acestuia si in caz de castigare a litigiului onorariu se va putea recupera pe calea solicitarii cheltuielilor de judecata.
Durata exacta a unui asemenea litigiu nu va poate spune nimeni .. el poate dura pana la primul termen de judecata sau paote dura si ani de zile.
2. Întârzierea nejustificata a plaţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.