Situatia este: angajata a nascut, e efectuat cele 126 de zile de c. medical, a facut cerere pentru revenirea la lucru (nu a dorit cic), a venit la lucru o zi, dupa care nu a mai venit.
De 2 saptamani lipseste nemotivat.
daca fara sa motiveze lipseste, fara sa prezinte pana in momentul efectuarii pontajului pe perioada respectiva nici un act doveditor al absentei (concediu medical, cerere de intrare in concediul pentru ingrijirea copilului,) atunci se poate ponta cu absent, si se poate desface contractul de munca.
Dar daca poate dovedi ca ea a stabilit sa ramana in concediu de crestere a copilului ...
Cum adica n a dorit sa revina la lucru? Atunci de ce a facut cerere? A amenintat angajatorul ca renunta la postul ei daca nu vine inapoi? X-( Daca are cerere de reintoarcere la lucru, ba chiar s-a si prezentat la lucru o zi, e in statut de angajata, .... nu de maternitate
De ce sa nu fie legala ? Daca a reinceput lucrul dupa concediu de maternitate, nu mai subzista suspendarea CM, si avea obligatia de se prezenta la serviciu. Concedierea se va face diciplinar, ca atare trebuie sa initiati procedura prevazuta de Codul muncii.
Nu a stabilit sa ramana in concediu de crestere si ingrijire copil, din contra, desi indeplinea conditiile, a solicitat venirea la lucru. Angajatorul nu se astepta la revenire atat de repede, dar il bucura revenirea, doar sa fie pe bune.
Angajatorul nu a amenintat nimic: avea nevoie de post, si de angajata, nu atat de urgent incat sa o "santajeze" sa nu intre in cic, si nu se pune problema de amenintari sau desfiintari de post.
Acum inca mai asteptam un eventual medical.
Nu cred ca ar trebui trecut cu vederea si urmatorul aspect: angajata, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. are dreptul de a intra-reveni si reintra in cic ori de cate ori doreste, fara nici o limita legala.
Cred ca anuntarea si prezentarea unor cereri pentru acest lucru trebuie facuta (e de bun simt).
X-(
si eu, angajator, ce ma fac cu ea?
nu este la servicu, nu raspunde la telefon, n-am nici cerere de concediu, de cic (nici acte pentru indemnizatie nu mi-a cerut), nici nimic altceva.
nu pot sa aduc pe altcineva in locul ei, ca nu am temei, si nici nu pot sa aduc un angajat nou intr-o astfel de incertitudine (nu tu post vacant, nu tu contract suspendat)
deci?
X-(