avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Facilitati angajare absolventi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Facilitati angajare absolventi

Angajatorul mai beneficiaza de facilitati la angajarea de absolventi? Care sunt acestea si care sunt conditiile pentru a beneficia de ele? Exista avantaje si de partea angajatului? De asemenea, m-ar mai ajuta sa stiu legea care sustine toate acestea.
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 19:26, 7 August 2011
Puteti consulta facilitatile si legea la adresa de net [ link extern ]
Angajatorii care încadreaza în munca pe durata nedeterminata absolventi ai
institutiilor de învatamânt beneficiaza de scutire, pe o perioada de 12 luni, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor încadrati, si primesc lunar, pentru aceasta perioada, pentru fiecare absolvent, astfel:
1 indicator social de referinta (500 lei), în vigoare la data încadrarii în munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
1,2 indicator social de referinta (600 lei), în vigoare la data încadrarii în munca, pentru absolventii de învatamânt liceal sau de învatamânt postliceal;
1,5 indicator social de referinta (750 lei), în vigoare la data încadrarii în munca, pentru absolventii de învatamânt superior.
Angajatorii care încadreaza absolventi sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data încheierii contractului de munca.
În perioada celor 3 ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala,
organizata de catre angajator, iar cheltuielile necesare pregatirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj
Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si ORDINUL nr. 342 din 14 aprilie 2009 a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale privind aprobarea Procedurii pentru punerea in aplicare a prevederilor legate de ajutorul acordat companiilor care angajeaza proaspat absolventi ai institutiilor de invatamant
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2011
emil6702, utilizator
Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) 1 valoarea indicatorului social de referinata , in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 valoarea indicatorului social de referinata , in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) 1,5 valoarea indicatorului social de referinata , in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
- angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele de mai sus pe o perioada de 18 luni.

Nu beneficiaza de prevederile de mai sus, angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, pentru absolventii din aceasta categorie (unitati din cadrul M.Ap.N. Ministerului Justitiei, S.R.I., S.I.E., Ministerului Administratiei si Internelor, S.P.P.)

Pentru a beneficia de subventionarea acestor locuri de munca, angajatorii trebuie sa incheie o conventie cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, sens in care trebuie sa depuna urmatoarele documente:
- tabel nominal cu absolventii incadrati in munca
- certificatul de persoana cu handicap, daca este cazul;
- actul de identitate al absolventului, actul de absolvire, contractul individual de munca
- declaratia absolventului ca la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de munca sau de serviciu;
- declaratia angajatorului ca absolventul nu a fost incadrat pe un post reinfiintat in mai putin de 6 luni de la desfiintarea acestuia.

Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile mai sus aratate, sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii. In caz contrar restituie, in totalitate sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive: art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) si f) si art. 65 din Legea nr. 53/2003; art. 84 alin. (1) lit. b), alin. (2) lit. e) si alin. (4) lit. c) din Legea nr. 188/1999.

Angajatorii care, dupa expirarea termenului de 3 ani prevazut de lege, mentin raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii incadrati primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii
Absolventii pot fi incadrati, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

Masurile de stimulare (subventiile) nu se acorda in luna pentru care angajatorul nu depune documentele mai sus mentionate pana la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare aferenta lunii respective sau le completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale ori cu date eronate
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2011
Cornelia Tulpan, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare la peste 50 km de domiciliu Patience Patience Buna ziua, stiu ca, cf legii 76/2002 , Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit ... (vezi toată discuția)
Angajare absolvent de liceu promotia 2011 - facilitati angajator paulica_67 paulica_67 m-am gandit sa angajez la societatea meu un absolvent de liceu ,promotia 2011.am inteles ca am niste facilitati ,atat eu ca firma cat si el (sau el).care sant ... (vezi toată discuția)
Angajare absolventi Jurma Monica Jurma Monica Buna ziua, Urmeaza sa angajez o persoana care a absolvit anul acesta facultatea, acum fiind la master; beneficieza firma de suma aferenta absolventilor de la ... (vezi toată discuția)